BiHPrivreda

Ugovor o zakupu mostarskog Aluminija ništavan, gigant ide u stečaj

Četiri mjeseca nakon što je Dragan Čović na svom Twitter profilu najavio da je mostarski Aluminij dobio novu šansu kroz iznajmljivanje pogona izraelsko-kineskom konzorciju “Abraham grupaciji”, kazavši kasnije da se lavovski borilo za novi start, u Sarajevu je juče stigla potvrda kako je ugovor sa ovom firmom faktički ništavan jer nijedna od stavki ugovora nije ispoštovana, a rokovi su prošli, izvijestio je N1.

– Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u firmi Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja saglasnosti, niti jedno plaćanje od Aluminj Industrys nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga su dovoljna da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8. juna ne važi, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Za narednu sjednicu Vlade FBiH, navodi N1, biće pripremljena informacija o pokretanju stečaja čime se otvara put povjeriocima za naplatu dugova, prije svega EP HZHB koja je već u posjedu dvije pravomoćne presude na dug koji sa zateznim kamatama premašuje 300 miliona maraka.

Kantonalno tužilaštvo radi na slučaju Aluminij zajedno sa Finansijskom policijom, a u pripremi je i novi izvještaj kojiim bi se istraga trebala preusmjeriti na firme koje su bili dobavljači sirovina i repromateriijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda, potvrdio je ministar Džindić.

– Ja sam danas na sjednici čuo, u izlaganju v.d. direktora Finansijske policije da rade na predmetu. Proširuje se nadzor i pregled na povezanim firmama, u izvještaju se vidi da su pojedine firme dobavljači i kupci određenih materijala i sirovina, kazao je ministar Nermin Džindić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close