Ugovor o djelu u institucijama: Lijanović šampion, Helez finansirao stranačke kolege

Prošle sedmice u političkom magazinu “Mreža” objavljeno je da je u institucijama Federacije BiH više od 11 miliona otišlo na ugovore o djelu. Ovo je nastavak priče o ugovorima o djelu sklapanim unutra federalnih institucija. Nova ministarstva – sistem isti. Sve za rodbinu i stranku. Valjda će nekada biti i revizija tih ugovora, ali uspješnija od revizije boračkih primanja, koju je neuspješno okončao resorni ministar Zukan Helez.

Šampion korištenja budžetskog novca za privatno-stranačke potrebe i po ugovorima o djelu ostaje federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Lijanović Ivanković.

Tako je ministar imao potrebu pronaći osobu koja će obavljati koordinaciju s nevladinim sektorom u pogledu praćenja efekata novčanih podrški iz oblasti poljoprivrede, pa je za 2.100 KM mjesečno angažovao Antu Petrića, povjerenika Narodne stranke Radom za boljitak za Posavski kanton. Za istu sumu, 2.100 KM mjesečno, ministar Lijanović je angažovao aktivisticu Radom za Boljitak Anu Bašić, sa zadatkom koordinacije i praćenja realizacije projekata iz nadležnosti ministarstva.

Zašto je, pak, ministru Lijanoviću trebalo jednomjesečno anagažovanje Dajane Zimonjić, treba li reći, još jedne aktivistice stranke Radom za boljitak? Prema ugovoru o djelu riječ je o obradi pravnih pitanja iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede. Bit će da je baš u tom mjesecu predizborne kampanje, pravna služba Ministarstva bila na kolektivnom godišnjem.

Godinu dana s primanjima od 1.700 KM Vedad Gačanović trebao je pratiti vođenje aktivnosti za kampanju „Kupujmo domaće“. Treba li naglasiti da je i on član Narodne stranke Radom za boljitak? Inače, o efektima ove kampanje nikada nećemo doznati, kao ni konačnu cijenu koja je budžetskim novcem promovirala ministrovu stranku.

Izgledno je da Ministarstvu zaista nedostaje stručnjaka, pa je za mjesečni iznos od 2.100 KM ministar Lijanović angažovao honorarce za stručna pitanja iz oblasti vodoprivrede, oblasti šumarstva, zdravstvene zaštite životinja.

Tako je povjerenica Narodne stranke Radom za boljitak u Novom Travniku Sanja Terzić po ugovoru u djelu angažovna za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti poljoprivrede. U međuvremenu je i stalno angažovana u Ministarstvu kao šef Jedinice za upravljanje Projektom snabdijevanje vodom i sanitacija u Federaciji.

Za istu sumu, mjesečno 2.100 KM, anagažovan je još jedan član Narodne stranke Radom za boljitak – Velija Katica, i to za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti veterinarstva.

Nedostaje u Ministarstvu i finansijskih stručnjaka, pa je honorarno angažovana u struci potpuno nepoznata Anida Udovčić za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti finansijskog poslovanja. Lijanović je tog, prema ugovoru, stručnjaka za složena pitanja plaćao samo 1.200 KM.

Našlo se mjesta i za Edina Ajanovića, svojevremeno ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona iz, naravno, Narodne stranke Radom za boljitak. Sve nelegalnosti pri ugovorima o djelu u Ministarstvu Lijanovića toliko su postale očite da je čak i Ministarstvo pravde Federacije, u kojem također ima mnogo spornih ugovora o djelu, početkom ove godine zabranilo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno ministru Jerku Lijanoviću daljnji angažman navedenih osoba po ugovorima o djelu.

Fijasko koji doživljava revizija korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite i povoljnijeg penzionisanja ima mnoge uzroke, a jedan od mogućih je i neadekvatno sklapanje ugovora o djelu ovog ministarstva. Brojni članovi revizorskih timova nisu bili pripadnici oružanih snaga niti su imali radno iskustvo, kako je predviđeno Pravilnikom o formiranju i radu revizorskih timova. No, ministra Heleza nije interesovala stručnost, nego podobnost te rođačko- prijateljske relacije. Tako je i s ostalim ugovorima o djelu. Umjesto odobrenih 20, angažovano je 70 vanjskih saradnika.

Ima tu mjesta za, primjera radi, Emira Memiju, igrom slučaja predsjednika SDP-a Fojnice, s mjesečnim ugovorom od 1.400 KM. Angažovana je i članica Predsjedništva SDP-a Samira Avdić, kojoj je bio zadatak da za 800 KM po ugovoru o djelu radi s demobilisanim borcima Bratunca i Srebrenice. Šta rad podrazumijeva – nije precizirano, kao i za druge ugovore s istim opisom u općinama Zvrornik, Kotor Varoš, Teslić, sve u vrijeme uoči predizborne kampanje za izbore 2012. godine. Za općine Modriča i Vukosavlje bio je zadužen još jedan SDP-ov aktivist Mustafa Mustajbegović.

Na spisku stranački odudara Irfan Ljevaković, svojevremeno osumnjičeni za formiranje terorističkog kampa na Pogorelici. Ljevaković je, prema ugovoru vrijednosti 1.053 marke mjesečno, zadužen da pripremi i obradi spiskove organizatora otpora odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. godine. Na poziciju savjetnika ministra Heleza angažovan je i Omer Helda, istovremeno i predsjednik Saveza boraca Federacije.

No, vratimo se stranačkim kadrovima. Ministar Helez, naravno, ne može odbiti anagažman Ejuba Hadžovića, sina Suade Hadžović, bivše ministrice za boračka pitanja Federacije BiH i člana SDP-a. Tu je i malo članica SDA, malo SDP-a Azra Bašinac iz Prozora/Rame.

Na spisku anagažovanih po ugovoru o djelu je i kćerka vozača ministara Heleza, potom kćerka savjetnika SDP-ove ministrice za turizam i okoliš Branke Đurić. Nije zaboravljena i Tatjana Pejaković, snaha poznatog glumca Josipa Pejakovića, koja će uz potporu njene stranke Radom za boljitak vjerovatno uskoro biti stalno angažovana kod ministra Heleza. Ugovor o djelu ima i sin šefice jednog od revizorskih timova za kontrolu boraca Senade Bakotić, kao i sin člana revizorskog tima Luke Babića iz Žepča.

Inače, ukupni troškovi revizije samo za prvih devet mjeseci prošle godine, uključujući ugovore o djelu, dnevnice, gorivo, paušale, noćenja, sastanaka, kancelarijske opreme i niza drugih troškova iznosili su gotovo 2,3 miliona KM. To je valjda i ponukalo članove komisija za reviziju da planiraju i stavku za troškove nagrada za „izuzeta doprinos u provođenju revizije iz oblasti boračko-invalidsko zaštite”. Nagrade, dakle, sebi samima.

I Ministarstvo finansija Federacije svoje ugovore o djelu za trku ima. Ministar Ante Krajina trebao bi znati da je Emir Silajdžić pomoćnik za budžet u njegovom ministarstvu. Kako god, sa svojim je pomoćnikom za budžet sklopio dvomjesečni ugovor o djelu za poslove na izradi budžeta Federacije, vrijedan 4.500 KM ili, da budemo precizni, 4.488 KM.

Nije ni ministar Krajina odolio udomljavanju stranačkih kadrova. Tako je tajnicu mladeži Hrvatske stranke prava Ljubicu Leto honorano angažovao da za 1.500 KM mjesečno informira ministra o stanju u oblasti finansija te izradu informacija vezanih za slobodu pristupa informacijama. Livnjak Jakov Ursa, svojevremeni ministar finansija i savjetnik predsjednika Vlade Kantona 10, dva mjeseca je imao zadatak da izrađuje analize koje, navodi se u ugovoru, zahtijevaju posebnu stručnost u radu, potom da priprema materijale za seminare te predloži mjere za uklanjanje nepravilnosti iz djelokruga Ministarstva finansija FBiH. Ministar Krajina ocijenio je da Ursin dvomjesečni trud vrijedi 6.340 KM honorara.

Inače, uočavamo da najuravnoteženiji honorar po ugovorima o djelu imaju vozači i on je najčešće vrijedan 1.500 KM mjesečno, kako u Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine i drugdje.

Istina, u Ministarstvu finansija posebno im obračunavaju naknade za troškove službenih putovanja i korištenja službenog mobitela. Prema tim ugovorima o djelu, zadatak im je uobičajen – upravljanje motornim vozilom i održavanje istog, no vozač federalnog premijera Nermina Nikšića ima još jedan dodatni zadatak: pripremanje materijala u slučaju vanrednih i hitnih sastanaka Vlade Federacije koji se obavljaju van sjedišta Vlade.

A da vozači ministara i premijera bezbjedno voze, brine a ko drugi nego Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije. Tako je ovo ministarstvo u 2011. za poslove provođenja aktivnosti iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije drumskog saobraćaja Federacije 2008-2013. godine“. Akcioni plan pripremao se tako i samo godinu prije njegovog isteka, pa ministar Predrag Kurteš, razumljivo, nije žalio novca za veću bezbjednost saobraćaja. U 2012. na rad ugovore o djelu po ovom pitanju potrošeno je čak 52.000 KM, i to za rad višečlane grupe predvođene bivšim ministrom unutrašnjih poslova Federacije Muhidinom Alićem.

Pazi ovo ministarstvo i na jezičku ravnopravnost, pa angažuje lektore i prevodioce na srpski i hrvatski jezik. Šest maraka po stranici teksta. Tako je, primjera radi, lektorisanje samo jednog Izvještaja, odnosno pregleda zaključenih ugovora Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije, ovog iz kojeg smo prenijeli podatke, koštalo 180 KM.

www.magazinplus.eu – Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close