Ugo Vlaisavljević – doktor filozofskih nauka

Ugo Vlaisavljević rođen je u Visokom 1957. godine. Redovni je profesor filozofije na Sveučilištu Sarajevo gdje predaje filozofiju jezika na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, te epistemologiju društvenih znanosti na Odsjeku za psihologiju. U svojim se radovima bavio fenomenologijom, poststrukturalizmom, semiotikom i političkom filozofijom.

Po svojoj vokaciji prvenstveno je filozof jezika, Vlaisavljević nudi manje politički korektne odgovore na pitanja etničkog identiteta i vladavine etničkog na ovim prostorima, a za sebe kaže da ga je iskustvo opsade Sarajeva istinski obilježilo, točnije njegov identitet i ono čime se danas bavi, a to je pokušaj pronicanja u uzroke posljednjih balkanskih ratova.
Njegova tumačenja rata i više su nego provokativna, kritika ideologije „čistog” građanstva svakako ne doprinosi njegovoj popularnosti u politički korektnim krugovima, a kao zagovornik radikalnog liberalnog pluralizma Ugo Vlaisavljević ne može računati na preveliko razumijevanje među onima koji su doskora razmijenjivali samo uvrede i kuršume.
Glavni je urednik časopisa Dijalog (Sarajevo) i član uredništva međunarodnog časopisa Transeuropeennes (Pariz). Predsjednik je PEN-a BiH.
Autor je sljedećih knjiga: Ontologija i njeno nasljeđe (1995.), Fenomenološka konstrukcija EU (1996.), Pisanje. Skica za hidrografiju Nusret Pašić (1997.), Izvor geometrije i transcendentalna fenomenologija povijesti (2003.), Lepoglava i univerzitet. Eseji iz političke epistemologije (2003.), Merleau-Pontyjeva semiotika percepcije (2004.), Etnopolitika i građanstvo (2006.), Rat kao najveći kulturni događaj (2007.), Domestifikacija nacionalizma (2007.), Metamorfoze etniciteta (2009.).

www.visocko-oko.co.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close