Ugledni američki historičar Robert Donja (Donia): Karadžić i Mladić trebaju biti osuđeni za genocid

Ugledni američki historičar Robert Donja (Donia), ekspert za Balkan i svjedok Haškog tužilaštva u slučajevima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” kako se nada da će sudska vijeća u procesima koja su u toku više cijeniti krucijalne dokumente koji u potpunosti dokazuju planove i namjere ratnog i političkog vodstva Srba u BiH, odnosno namjere SDS-a da stvori srpsku državu, a samim time i njihovu odgovornost za rat i genocid na ovim prostorima.

Donja podvlači da je problem pojedinih sudija Haškog tribunala u tome što se isključivo fokusiraju na to da odrede krivicu ili nevinost pojedinaca, dok ono što se dešavalo u pozadini, gube izvida.

– Moja svjedočenja bila su usmjerena na to da prikažem pozadinu svih tih događaja, odnosne pripreme za rat u BiH, političke i vojne, koje su se dešavale u organizaciji tadašnjeg vodstva SDS-a, a pogotovo nakon one famozne Karadžićeve rečenice iz 1991.godine: “Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao” – kazao je Donja.

Potcrtava da su vođe bosanskih Srba tada imale precizno zacrtane strateške ciljeve, što je dokumentirano i predato Haškom tribunalu. Donja navodi da su Karadžić i Mladić osobe koje na normalan način ne poimaju stvarnost.

– Imaju tu debelu fasadu negiranja onoga što je objektivno. To im omogućava da se, na neki način, izoliraju ili učahure od tako snažnih činjenica s kojima su suočeni. Negiranje je mit svakog ekstremnog nacionaliste. Time oni, zapravo, negiraju objektivnu realnost, a nekako i samog sebe – ističe Donja.

Sa žaljenjem konstatira da u BiH i danas postoje tri istine o periodu između 1992. i 1995., ali naglašava i da “samo o tome možemo sanjati da imamo jednu istinu”.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close