-TopSLIDENogometSport

UEFA poduzima mjere: Chelseaju se staje u kraj, ali i svima koji rade ono što oni

Od narednog prijelaznog roka

Chelsea na pojačanja izdvaja ogromne cifre. Milioni i milioni su potrošeni na igrače od kojih se većina nisu pokazali kao igrači vrijedni uloženog novca.

Otkako je američki biznismen Todd Boehly preuzeo vlast u Chelseaju, u klubu je počela transferna ludnica. Dovode više zvijezda i plaćaju nezamislive novce za transfere.

Kako bi se izbjeglo prekoračenje ograničenja financijskog fair-playa, klub nudi igračima duge ugovore i plate na rubu propisa UEFA-e. Europska federacija dopušta igračima potpisivanje petogodišnjih ugovora, no postoje iznimke koje Chelsea koristi.

UEFA nema namjeru više dopustiti ovakvo ponašanje i planira to promijeniti na ljeto.

Pravila FIFA-e jasno kažu da je maksimalno trajanje ugovora igrača pet godina. I UEFA se drži te pretpostavke, ali dopušta dulje ugovore zbog “amortizacije troškova”. Ovu rupu u pravilima iskorištava Chelsea koji od prošlog ljeta vješto zaobilazi pravila financijskog fair-playja.

U ljeto je klubu pristupilo čak 12 igrača, od kojih je čak pet dobilo ugovore duže od pet godina. David Fofana i Benoit Badiashile potpisali su ugovor na sedam godina, dok će Cesare Casadei, Marc Cucurella i Carney Chukwuemeka ostati u klubu još šest godina.

Čelnici Chelseaja su potrošili čak 372 milijuna funti, ali su zahvaljujući širenju ugovora uspjeli izbjeći prekoračenje limita plaća.

Zimi su se Chelseaju pridružili Joao Felix na posudbi i Mykhailo Mudryk, koji je plaćen 88 miliona funti. Upravo je transfer Ukrajinca potaknuo UEFA-u na promjenu pravilnika.

Ovaj 22-godišnjak je dobio osmogodišnji ugovor do juna 2031. godine. Za rekordnu dužinu ugovora zaslužno je pametno planirano računovodstvo.

Prema Martynu Ziegleru iz The New York Timesa, Europska federacija odlučila je prekinuti ovu praksu nakon pritužbi drugih klubova Premier lige. Neće biti iznimaka u ljetnom prijelaznom roku, a maksimalna dužina ugovora igrača bit će postavljena na pet godina.

sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close