Udruženje poslodavaca FBiH poziva na reforme radnog zakonodavstva

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) poziva Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) da uzme aktivno učešće u reformi radnog zakonodavstva, koje podrazumijeva usvajanje novih zakona i potpisivanje novih kolektivnih ugovora.

“UPFBiH je spremno da sa vama i Vladom FBiH ustrajno radi na iznalaženju najboljih rješenja i provođenju strukturnih reformi u ovoj oblasti. Predlažemo da se preduzmu neophodni koraci da bi se odmah u parlamentarnu proceduru uputili zakon o radu i zakon o zaštiti i sigurnosti na radu”, istaknuto je u pismu.

Predloženo je i da se do kraja godine usvoje i novi zakon o štrajku i zakon o stečaju i likvidaciji te zakon o povezivanju neuvezanog radnog staža.

U pismu se naglašava da reforma radnog zakonodavstva treba imati za cilj stvaranje uslova za povećanje konkurentnosti domaće privrede, povećanje broja zaposlenih, naročito mladih, smanjenje siromaštva te rast BDP-a.

“Pozivamo vas da odmah pristupimo pregovorima o usaglašavanju stavova o novom zakonu o radu”, navodi Udruženje poslodavaca FBiH.

Svjesni su, kažu, strahova koje ima sindikat i bojazni da izmjena radnog zakonodavstva može dovesti do smanjenja prava radnika te da poslodavci odbiju potpisati nove kolektivne ugovore.

S tim u vezi ponudili su zajedničko djelovanje na nakoliko principa, između ostalog, nema neprijavljenog rada, nema besplatnog rada, nema isplate plata bez plaćanja poreza i doprinosa, kao i oštro kažnjavanje svih onih koji krše propise iz oblasti rada.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close