PolitikaZDK

Udruženje “Dlan” Zenica – Uskoro izgradnja centra za osobe s poteškoćama

Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalije i hidrocefalusa “Dlan” uz pomoć Grada Zenice, predvođen gradonačelnikom Huseinom Smajlovićem i investitorima, uskoro bi trebalo početi realizaciju važnog projekta. Radi se o centru za osobe s poteškoćama koji bi trebao biti jedini te vrste u BiH, ali i šire.

Predsjednik Udruženja “Dlan” Selvedin Dedić kaže da je sva potrebna dokumentacija za izgradnju centra prikupljena, a postoje naznake da su zainteresirani za ulaganje investitori iz Turske.

Završena je procedura dobivanja urbanističke saglasnosti, određena lokacija, a u izradi je i građevinska dozvola. Idejni i glavni projekt izradila je “Aksa” iz Zenice predvođena direktorom Zvjezdanom Turkićem i Službom za uređenje Grada Zenice.

“Radi se o centru za resocijalizaciju, rehabilitaciju i zadovoljenje potreba osoba s poteškoćama kakav do sada ne postoji na našim prostorima. Kapacitet centra bio bi u početku 40 korisnika s tim da bi se broj mogao povećavati u odnosu na usluge i potrebe osoba s poteškoćama. Taj centar, između ostalog, imat će slane sobe, senzorne sobe, muzičke sobe, bazene, fizikalnu terapiju, različite radionice i druge usluge koje će svakako dobro doći korisnicima”, navode iz Udruženja.

Po riječima rukovodstva Udruženja “Dlan” početak izgradnje centra planiran je za proljeće ove godine, ukoliko se ispune svi uvjeti i dobiju potrebna sredstva za početak gradnje.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close