Udruženje BH novinari: Osuda napada na novinare

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i verbalne prijetnje ekipi Federalne televizije (FTV) tokom obavljanja novinarskog zadatka u Busovači – snimanja dočeka Darija Kordića, osuđenika za ratne zločine nedavno puštenog na prijevremenu slobodu.

(BUKA)

Ekipu FTV, u kojoj su bili novinarka Sanela Kajmović-Sojarić  i snimatelj Nihad Karić,  nepoznate osobe su ometale tokom snimanja, upućujući im verbalne uvrede i tražeći  od njih da napuste mjesto dogadjaja. U jednom trenutku snimatelju Kariću je prišla nepoznata osoba, počela se naguravati sa njim i, prijeteći nožem, zahtjevala da prekine snimanje. Nakon ovih prijetnji Nihad Karić je zatražio zaštitu pripadnika policije, a kasnije je u Policijskoj upravi svjedočio o samom napadu.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Policijske uprave Busovača hitnu istragu o ovom napadu, otkrivanje idetiteta napadača kao i pokretanje pravne procedure za njegovo  kažnjavanje.

Istovremeno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog  povećanja nasilja nad novinarima i medijskim uposlenicima u BiH, čiji počinioci najčešće ili nisu otkriveni  ili protiv njih nisu poduzete adekvatne kaznene mjere. Posebno je nedopustivo da bez pravnih sankcija  prolaze i najviši politički zvaničnici i javni dužnosnici koji prijete novinarima, zabranjuju im ulazak na press konferencije, prisluškuju ih ili na druge načine onemogućavaju u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka.

Podsjećaju kako još uvijek nisu identifikovani niti sankcionirani napači na novinare i snimatelje tokom proljetnih protesta, a bez ikakve kazne prolaze prijetnje smrću novinarima, korištenje jezika mržnje, uništavanje opreme i novinarskih materijala,  vrijeđanje, huškanje i drugi slični napadi na dostojanstvo i integritet novinarske profesije i samih novinara i novinarki. S razlogom ne pominjemo njihova imena – svi ovi slučajevi dobro su poznati policijskim i pravosudnim institucijama, nadležnim parlamentima i/ili izvršnim organima na različitim nivoima vlasti u BiH. Neki od njih su u procedure još od 2010. godine,  bez ikakvih izgleda da će biti pravno okončani.

Zbog toga, Upravni odbor BH novinara još jednom i javno zahtijeva od policijskih organa, tužilaštava i sudova na svim nivoima pravosudne vlasti da sa puno više ozbiljnosti i profesionalnosti pristupe otkrivanju i kažnjavanju počinilaca krivičnih djela prema novinarima i medijskim uposlenicima. Ukoliko se nastavi sa praksom nekažnjivosti napada na novinare i kršenja prava na slobodu izražavanja, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će zatražiti posebne mjere zaštite svojih kolega od strane nadležnih međunarodnih organizacija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close