Udruženje “Archaetyps international research” (A.I.R.): Prezentacija rezultata istraživanja vršenih na deset lokacija

U Zavičajnom muzejo Visoko, jučer su prezentirani rezultati rada istraživanja vršenih na deset lokacija na području općine Visoko. „Prospekcija, rekognosciranje i mapiranje srednjevjekovnih lokaliteta visočke doline 2013“ naziv je prezentacije Udruženja “Archaetyps international research” (A.I.R.) iz Italije, Mogliano Veneto (Moljano Veneto).

Istraživanja su vršili članovi Archaetypes International Research  u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, Udruženjima “Eko Viking” i “Damar omladine”.

Ginje, Mile, Visoki i Čajangrad lokacije su koje zaslužuju pažnju ne samo istraživača nego i samih stanovnika općine Visoko obzirom da se radi o neprocjenjivom historijskom blagu.

Dr. Riccardo Brett (Rikardo Bret), bio je voditelj prezentacije te prisutnima objasnio da su ovo preliminarni rezultati a da će konačan izvještaj biti kompletiran u naredna tri mjeseca:

–  Radili smo na deset lokacija, a na mapi možete vidjeti gdje se nalaze. Prvo što smo uradili za svaku od lokacija jeste da smo istražili historijske knjige, a onda počistili te lokacije kako bi mogle biti posjećene. Potom su uslijedile više tehničke stvari a sada skupljamo podatke za dalju publikaciju. U naredna tri mjeseca trebalo bi završiti skupljanje svih podataka te ćemo dobiti konačan izvještaj. Došli smo s idejom da pomognemo. Stupili smo u kontak s lokalnim udruženjma a ovim mladim ljudima namjeravmo dati „ključeve“ istraživanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close