Pet kvaliteta koje moraju imati moderni zaposlenici

U poslovnom svijetu obaveza prilagođavanja tržištu rada i promjenama koje se događaju nije samo na menadžerima i osobama na vodećim pozicijama. S obzirom da na način na koji obavljate posao utječu promjene u tehnologiji, ali i u ponašanju, ovdje je pet osobina koje moraju posjedovati moderni zaposlenici kako bi uspjeli u onome što žele.

 ‘Zagrlite’ promjene

Tijekom godina rada, zaposlenici se često ‘uljujaju’ te u obavljanju svakodnevnih zadataka koriste isključivo poznate tehnologije i procese. No, takav pristup nije dobar niti za vas ni za vašu organizaciju.

Razmislite o milenijancima odnosno Generaciji Y koja sada stupa na tržište rada. Oni su skupina mladih ljudi koji su odrasli uz moderne alate za komunikaciju s kolegama. Njihova energija i mladost sa sobom donosi nova ponašanja i korištenje novih, boljih i naprednih tehnologija. Tako bi svaki zaposlenik, neovisno o tome koliko godina ima, trebao biti spreman na promjene jer bi upravo one mogle učiniti njihov život i posao lakšim.

Izrazite svoje mišljenje

U poslovnom svijetu, pravi vođe moraju znati pokazati da su strastveni, obrazovani te da vole dijeliti svoje znanje s drugima. Nove tehnologije su ohrabrile zaposlenike unutar organizacije da dijele svoje interese, ideje i uz to uvijek daju povratnu informaciju u vezi obavljanja radnih zadataka.

Kada vam je do nečega izrazito stalo, tada imate priliku postati vođa odnosno učiti druge o tome i dijeliti svoje znanje. No, to se neće ostvariti ukoliko ‘ne progovorite’. Ne možete biti vođa tima ako se bojite izraziti svoje mišljenje te ne vjerujete u svoje sposobnosti. Tako se postavlja pitanje, zašto biti samo zaposlenik kada možete biti vođa? Odvažite se!

Budite neovisni i usmjereni cilju

Sada kada svoj posao možete obavljati u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta na svijetu, ključno je biti organiziran te usmjeren cilju. U nekim poslovima više ne postoji osoba koja prati svaki vaš korak tijekom radnog dana te vas podsjeća da se vratite na posao. To je privilegija, ali s druge strane i velika odgovornost. Tako dobijete povjerenje od svojih nadređenih te je na vama da povjerenje opravdate. Kao moderan zaposlenik morate znati upravljati svojim vremenom, na vrijeme izvršiti zadatke bilo da ste u uredu, u kafiću na kavi ili radite od kuće.

Dijelite znanje i pomažite drugima

Iako je posjedovanje ove kvalitete ključno za moderne menadžere, mora je imati (ili razviti) svaki moderan zaposlenik. Kolege između sebe često ne dijele ideje, odnosno zadržavaju ih samo za sebe kako bi ih, čim im se pruži prilika, predložili nadređenima. No, taj model u modernim organizacijama više ne vrijedi. Dijeljenjem znanja i ideja ne samo da stvarate bolje odnose s kolegama, nego takav pristup može govoriti puno o vama kao osobi.

To znači da svemu pristupate s ‘ja to mogu’ stavom i imate razvijenu sposobnost pomaganja drugima. Dijeliti možete ideje, povratne infomacije, projekte na kojima radite, dokumente ili što god želite. Budite poznati u organizaciji po tome da volite pomagati drugima i uskočiti s informacijom koja bi nekome mogla spasiti karijeru. Sebičnost zaista nije karakteristika modernih zaposlenika.

Fokusirajte se

U jednom radnom danu ‘rastrgani’ ste na sve strane. Na sastanku provjeravate pristigle mailove, ‘tvitate’, sređujete dokumente te se usput dopisujete s kolegama. Ponekad zbog tih komunikacijskih kanala ne možemo se u potpunosti fokusirati na ono što treba napraviti. Nitko vam neće zamjeriti ako na pristigli e-mail ne odgovorite istu minute, ili jednostavno ne odgovorite na postavljeno pitanje kolege iz ureda. S obzirom da smo bombardirani informacijama sa svih strana, važno je filtrirati ih te se fokusirati samo na one važne koje donose vrijednost poslu i svakodnevnom životu.

Izvor: MojPosao

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close