Udovoljeno Dodikovim zahtjevima za način odlučivanja

Vijeće ministara u tajnosti usvojilo odluku o mehanizmu koordinacije

OTKRIVAMO Udovoljeno Dodikovim zahtjevima za način odlučivanja

Vladajuća koalicija na nivou BiH pristala je na uvjete Republike Srpske u vezi s mehanizmom koordinacije, ali to još krije od javnosti, saznaje “Dnevni avaz”. U prilog tome govori činjenica da je Vijeće ministara BiH usvojilo 30. jula ove godine odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH iz 2012.

Evropske integracije 

Vijeće ministara nakon ove sjednice nije objavilo informaciju o usvajanju odluke, a u vezi s kojom su se dugo lomila politička koplja i koju su bošnjački predstavnici u bivšem sazivu Vijeća ministara odbijali prihvatiti u izvornom tekstu.

Prema dokumentu koji je u posjedu “Dnevnog avaza”, Vijeće ministara je o odluci od 30. jula već narednog dana obavijestilo vlade Federacije i RS. U dopisu ih obavještava da će odluku uskladiti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između EU i BiH u roku od 30 dana.

screenshot-2

Iz Vijeća ministara su pojasnili da će u konačnici odluka o mehanizmu koordinacije, nakon što je prihvate entitetske vlade i Vijeće ministara, stupiti na snagu. Naime, riječ je o mehanizmu koordinacije koji sadrži odredbe istovjetne onima koje je Vlada RS usvojila još 2013. i na čijem su usvajanju na državnom nivou insistirali Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS, te Željka Cvijanović, premijerka RS.

Taj dokument, koji je prihvatio i aktuelni saziv Vijeća ministara, predviđa da se odluke vezane uz evropske integracije donose konsenzusom, a ne većinom glasova, na čemu se iz FBiH godinama insistiralo!

Uloga kantona 

Ovim se odustalo od daljnjeg razmatranja prijedloga da bi u slučaju nepostojanja konsenzusa u vezi s evropskim putom BiH konačnu odluku donosio predsjedavajući Vijeća ministara zajedno s dvojicom zamjenika ili Predsjedništvo BiH.

Pojednostavljeno, i dalje će se sa svim odlukama na evropskom putu BiH morati složiti RS, bez obzira na to je li to u domenu entitetske nadležnosti ili nije.

Također, prihvaćeno je da se u cjelokupan proces uključe ministri po sektorima rada, a ne da se sav posao odvija unutar tijela koja djeluju od 2003. godine, na čemu su ranije insistirali bošnjački predstavnici u Vijeću ministara BiH.

Odlukom je prihvaćen i dugo odbijani prijedlog o tome da članovi ministarske konferencije, osim državnih i entitetskih, budu i kantonalni ministri te iz Distrikta Brčko BiH, odnosno, da odluke ravnopravno donose i predstavnici kantona.

Jedinstven glas

Mehanizam koordinacije definiran je kao jedan od ključnih uvjeta na tzv. briselskoj mapi puta te podrazumijeva efikasnu uvezanost različitih nivoa vlasti u BiH radi primjene i provođenja brojnih propisa i uvjeta EU. Uloga ovog mehanizma na tom putu je da BiH nastupa jedinstvenim glasom i stavom prema Briselu i da ne dođe do mimoilaženja između različitih nivoa vlasti.

Osnivanje tijela mehanizma koordinacije 

  • Kolegij za evropske integracije
  • Ministarske konferencije
  • Forum političkih savjetnika
  • Komisija za evropske integracije
  • Radne grupe za evropske integracije

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close