Učenici iz Sarajeva i Visokog učili o vožnji biciklom i sigurnosti u saobraćaju

Povodom Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila EU info centar u BiH u saradnji sa Udruženjem građana Giro di Sarajevo i osnovnim školama Musa Ćazim Ćatić iz Sarajeva i Kulin ban iz Visokog organizuje edukativno-zabavne radionice za najmlađe bicikliste.

Profesionalni biciklisti iz udruženja Giro di Sarajevo danas su učenicima petog i šestog razreda OŠ Musa Ćazim Ćatić održali prezentaciju koja za cilj ima da ih upozna sa pravilima saobraćaja i korištenjem bicikla u gradskom saobraćaju. Pored toga, djeci su predstavljene osnove brdskog biciklizma.

Djeca koja još uvijek nemaju sigurnost u vožnji bicikla danas na poligonu imaju priliku da sa profesionalcima prođu kroz obuku, a bit će im podijeljeni prsluci i svjetla.

“Ideja je da im skrenemo pažnju na to da je vidljivost, kad je u pitanju korištenje bicikla u gradskom saobraćaju izuzetno bitna, pogotovo kad je grad Sarajevo u pitanju”, kazala je Alma Telibečirević, predstavnica EU Info centra.

Ovaj projekat se sutra nastavlja u Visokom, u OŠ Kulin ban.

Loren Keserović, projekt menadžer u udruženju Giro di Sarajevo, za Klix.ba kaže kako na ovaj način žele promovisati bezbjednost u saobraćaju, kao i biciklizam kao takmičarski sport s ciljem da što više djece u budućnosti koristi bicikl kao prevozno sredstvo, ali i trenira biciklizam.

“Ovo je bitno, ne samo za djecu, nego i za ostale učesnike u saobraćaju jer će ova djeca u budućnosti biti vozači automobila i bitno je da od malih nogu uče pravila ponašanja u saobraćaju i paze na svoju i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju”, kazao je Keserović.

Istaknuo je prednost biciklizma i korištenja bicikla kao prevoznog sredstva.

“U urbanim uslovima bicikl je najefikasnije prevozno sredstvo ikad izmišljeno. Prilikom korištenja bicikla emisija CO2 je nepostojeća, a za Sarajevo konkretno, biciklizam predstavlja veliku nadu u smanjenju zagađenosti, posebno u zimskim mjesecima”, poručio je Keserović, izrazivši nadi da će što više ljudi početi koristiti ovo prevozno sredstvo.

Sara Alađuz ima 11 godina i ide u 6. razred OŠ Musa Ćazim Ćatić. Bicikl je počela voziti sa svega šest godina i članica je saobraćajne sekcije u školi.

“Volim vožnju biciklom zato što sam jako dobra u tome, a sve što naučim ovdje ću moći koristiti u svakodnevnom životu, budući da je bicikl način na koji ću se ja kretati”, kazala nam je Sara.

 

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close