Ubjedljiva pobjeda Orbanovog Fidesa na izborima u Mađarskoj

Rezultati na osnovu 47 odsto prebrojanih glasova jučerašnnjih izbora u Mađarskoj, pokazuju da bi vladajuća partija desnog centra Fides premijera Viktora Orbana trebalo da osvoji 134 poslanička mjesta, pozicioni ljevičarski savez 39, a desničarska stranka Jobik 26 mjesta u parlamentu, prenio je Reuters.

Prema nešto ranije objavljenim rezultatima ankete po izlasku s glasačkih mjesta, Fides je osvojio 48 odsto glasova, opozicioni ljevičarski savez dobio je 27 odsto, a desničarska stranka Jobik 18 odsto.

Poslanik Fidesa Đerđelj Đuljaš rekao je državnoj televiziji da će ta partija imati većinu u budućem parlamentu.

-Na osnovu razlika među partijama, sada možemo zasigurno da kažemo, da će, prvi put od promjene režima, vlada desnog centra imati dva uzastopna mandata – rekao je Đuljaš.

-Za sada još ne vidimo tačne razmjere naše izborne pobede, ali je, u svakom slučaju, jasno da će alijansa Fides-Hrišćanske demokrate, imati više od 100 mjesta, od 199, u sledećem, manjem parlamentu – naveo je Đuljaš.

Jučerašnji parlamentarni izbori održani su poslije ustavnih promjena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I prije izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnjevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da mijenja ustav.

Međutim, mnogi Mađari – naročito na siromašnijem sjeveroistoku zemlje – smatraju da im protekle četiri godine nisu donijele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje, prenosi Tanjug.

Ljevičarska alijansa koju predvodi socijalista Atila Mesterhazi obećala je da će smanjiti cijene osnovnih prehrambenih namirnica i povećati mininalnu zaradu, ali ovaj savez ne uživa dovoljnu podršku usljed unutarnjih trvenja oko rukovodećih stranačkih položaja i korupcionaškog skandala.

 

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close