U Zenici uskoro prostorije za dojenje kao olakšica majkama

Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju dojenja kao najboljeg načina prirodne ishrane, a u saradnji sa JU Dom zdravlja Zenica i Cryo Save planira formirati prostorije za dojenje unutar dječijeg dispanzera Doma zdravlja Zenica.

Prostorije za dojenje omogučit će majci koja je dovela svoje dijete na pregled (na “bolesnoj” strani) ili na redovnu vakcinaciju ili po savjet (na “zdravoj” strani predškolskog dispanzera) da u miru i adekvatnim uslovima nahrani svoje dijete.

– Do sada nije bilo ovakvih mogućnosti ili su se koristile priručne prostorije, često bez osnovnih uslova za dojenje poput wc, ostava, ponekad slobodna ordinacija ili jednostavno ćošak hodnika. Prostorije bi trebale imati optimalnu kvadraturu, osnovni namještaj kao što je fotelja, stolić, te popratni pribor koji podrazumijeva korpu za smeće, maramice i i zdravstveno-promotivni materijal o značaju i prednostima dojenja – pojasnili su za „Avazov“ portal iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK.

Ističu kako je zbog manjih tehničko-građevinskih radova otvaranje ovih prostorija planirano za kraj mjeseca augusta, a da je sponzor na opremanju prostorija CryoSave. Prostorije za dojenje i ulaz u predškolski dispanzer biće označeni prigodnim naljepnicama i oznakama ove kampanje.

– Ovakve prostorije su normalna pojava u svijetu, ali će biti prva u Zenici, kantonu kao i u Bosni i Hercegovini. Nećemo se zadržati samo na prostorijama dječijeg dispanzera Doma zdravlja Zenica, već nam je cilj iste prostorije formirati na još nekoliko lokacija širom kantona. Majke su često zbog osude dojenja na javnom mjestu primorane da provode vrijeme u kući. Upravo ovakve prostorije omogučit će im šetnju i uživanje sa bebom na svježem zraku, uz mogućnost da nahrane svoje dijete na miru zaštićene od pogleda. – ističu iz Zavoda ZDK za „Avaz“.

www.magazinplus.eu – Avaz, autor: D. PAŠALIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close