U Zenici održan međunarodni seminar o razvoju kozarstva u BiH

U Zenici održan međunarodni seminar o razvoju kozarstva u BiH i predstavljen projekat 1000 farmi koza u BiH-MILKSA Bursa

Poštovani;
Jučer je u organizaciji udruženja kozara “BIOKOZA” Zenica  održan međunarodni seminar o razvoju kozarstva u BiH. Organizator seminara na čelu sa predsjednicom udruženja Slavicom Jozić koja je bila i moderator skupa, obezbjedio je eminentne predavače iz BiH i Srbije. Na seminaru su učestvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Bojan Bošnjak, Vinko Batinić dipl.ing.agr. sa Agronomsko-Prehrambenog fakulteta iz Mostara, doc.dr. Ivan PIhler sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, predsjednik udruženja stočara Srbije Milan Rainović i predstavnik turske firme MILKSA iz Burse gosp. Mustafa Sevinc. Ujedno to je  bio i sastanak i novih članova udruženja BIOKOZA sa područja cijele BiH koji kroz udruživanje sa područja cijele BiH, žele napraviti bolje uslove za razvoj kozarstva u BiH. BiH ima velike kapacitete za razvoj kozarstva koja je veoma profitabilna grana stočarstva.
 Dokaz da postoje velike mogućnosti i šanse u kozarstvu u BiH je i prisustvo turske firme MILKSA iz Burse. MILKSA  želi u BiH da zajedno sa udruženjima, resornim ministarstvima i institucijama  realizuje projekat osnivanja 1000 farmi koza u BiH koji bi imao veliki socijalni i ekonomski značaj za državu i za poljoprivrednike koji bi kroz uzgoj koza u vidu porodičnog biznisa pod sistemom franšize, osigurali egzistenciju za svoju porodicu. Projektom 1000 farmi koza u BiH direktno i indirektno bi se zaposlilo oko 7500 osoba dok bi očekivani izvoz mlijeka i sira tokom godine iznosio oko 500 miliona KM.
Na seminaru je bio prisutan veliki broj poljoprivrednika koji je iskazao želju za ujedinjenjem kroz udruženje BIOKOZA i zajedničkim djelovanjem i učešću u projektu turske firme MILKSA iz Burse.
 Udruženje BIOKOZA iz Zenice uskoro priprema nove aktivnosti, seminare, edukacije i susrete na području cijele BiH koje imaju za cilj bolju organizaciju farmera-kozara i zajedničko djelovanje prema državnim,entitetskim i kantonalnim resornim institucijama koje imaju obavezu da olakšaju rad poljoprivrednika.
                              Press služba udruženja BIOKOZA
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close