U zemlje “poreznog raja” iz BiH izneseno više od milijardu KM

Ugledni ekonomski stručnjak Mirko Puljić smatra da je iz Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina u zemlje “poreznog raja” prebačeno više od 836 miliona dolara, koliko se spominje u nedavno objavljenom izvještaju američkog instituta “Global Financial Integrity” (GFI).

Pranje novca

– Mislim da je iz BiH u porezne oaze ili takozvana offshore područja izneseno mnogo više od milijardu maraka, koliko spominje GFI. Taj novac, stečen od mita, korupcije, trgovine drogom i oružjem te utajom poreza, prebacuje se u te svojevrsne praonice novca kako bi se uveo u legalne tokove – objašnjava profesor Puljić u razgovoru za “Avaz”.

On ističe da BiH ima mehanizme da se zaštiti od ovakvih pojava, ali da je problem u njihovoj primjeni. Odgovornost je, kaže, podjednako na svim institucijama, koje ne funkcioniraju kao jedinstvena cjelina i ne štite zemlju od takvih stvari.

Za sada ostaje nepoznato je li se Tužilaštvo BiH bavilo slučajevima nelegalnog iznošenja novca iz zemlje kao i uzrocima i posljedicama tog problema, jer u Tužilaštvu kažu da ne mogu komentirati nijedno od pitanja koje smo im uputili u vezi sa šokantnim podacima iz izvještaja.

Nadležnost da provjerava podatke o pranju novca nema ni Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine, ali direktor Sead Lisak smatra da dio odgovornosti za trenutno stanje snose, kako kaže, pojedini korumpirani sudski i porezni službenici.

– Ovdje se radi o novcu koji se najčešće izvlači putem fiktivno registriranih firmi, koje na taj način izbjegavaju plaćanje poreznih ili carinskih obaveza, što im omogućavaju korumpirani carinski i službenici na sudovima registriranjem ovakvih firmi – kaže Lisak za “Avaz”.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), smatra da bi nadležne finansijske institucije u zemlji trebale ispitati sumnjivi odliv novca u inozemstvo. Ističe, međutim, da problem predstavlja i to što su skoro sve banke u BiH u stranom vlasništvu.

Oduzeti imovinu

– Te banke u našoj zemlji štite kapital svojih vlasnika i dobit koju ostvare u BiH usmjeravaju prema domicilnim bankama, gdje im je sjedište. To je jedan od temelja nad kojima se državna politika u BiH treba zamisliti – ističe Džakula.

Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović smatra, pak, da bi kod suzbijanja i prevencije poreznih prevara i privrednog kriminala pomogle izmjene važećih zakona.

– Neophodno je izmijeniti član 272. Krivičnog zakona Federacije BiH koji se odnosi na pranje novca te njime predvidjeti da će svako lice koje raspolaže imovinom nepoznatog porijekla biti kažnjeno odgovarajućom kaznom, a da će imovina nepoznatog porijekla biti oduzeta – ističe Arifović.

Desetogodišnji bilans u FBiH

693 krivična izvještaja – u posljednjih deset godina podnijela Porezna uprava FBiH nadležnim tužilaštvima
477 obavijesti podneseno o počinjenom krivičnom djelu
397,5 miliona KM procijenjeni gubitak poreza
– skoro je nemoguće utvrditi kolika je stvarna utaja poreza
– samo u 60 slučajeva sudovi presudili, od čega je:
– u 35 slučajeva presuda bila osuđujuća,
– u 25 slučaja presuda bila oslobađajuća
– u 110 slučajeva postupak obustavljen u fazi istrage ili samog postupka

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close