-TopSLIDEKultura

U Zagrebu otvorena izložba “Priče iz Srebrenice”

U organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i u suradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, u Kulturno-informativnom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu, dana 18.06.2024.godine,  otvorena je izložba “Priče iz Srebrenice”.

Otvorenju izložbe prisustvovalo je veliki broj uglednih gostiju: Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, gospođa Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, prof.dr. Radovan Fuchs, izaslanici ministra vanjskih i europskih poslpova, ministra obrane i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kao i predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000-2010, gospodin Sjepan Mesić.

Ispred vjerskih zajednica otvorenju izložbe nazočili su: muftija zagrebački, akademik Aziz efendija Hasanović dok je Zagrebačku nadbiskupiju i nadbiskupa Dražena Kutlešu, u svojstvu izaslanika predstavljao biskup  mr. Marko Kovač, kancelar i biskupski vikar.

Veliki broj veleposlanika  stranih država (Australija, Austrija, Belgija, Češka Republika, Finska, Danska, Kraljevina Nizozemska, Slovenija, SR Njemačka, Litvanija, Japana, Malezije….) na čelu sa doajenom diplomatskog zbora i apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, monsinjorom Georgijem  Linqua sudjelovalo je u ovom događaju. Pored njih, otvorenju izložbe prisustvovalo je više diplomatskih predstavnika nižeg ranga iz drugih veleposlanstava kao i brojne osobe iz javnog i kulturnog života Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Grad Zagreb predstavljala je Renata Arar, iz Službe za međunarodnu suradnju Grada Zagreba.

Obraćajući se prisutnima veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, dr.sci. Elma Kovačević- Bajtal je istakla da usvojena  Rezolucija o Srebrenici Skupštine Ujedinjenih Naroda ulijeva nadu građanima Bosne i Hercegovine i cijlog svijeta i šalje poruku nekim budućim zločincima da nema zaborava niti negiranja genocida kao i da je istina ta koja ima posljednju riječ. Upravo zbog ogromnih žrtava agresije na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te preživjelih majki Srebrenice, veleposlanica Kovačević- Bajtal je uputila posebnu zahvalnost Njemačkoj i Ruandi, koje su predložile usvajanje rezolucije kao i Republici Hrvatskoj koja je, zajedno sa ostale 34 države bila kosponzor Rezolucije. Naša ljudska i civilizacijska obveza je da “marširamo svi zajedno u bolu i miru” za mir koji nema alternativu, zaključila je svoje obraćanje veleposlanica Kovačević-Bajtal.

Konstatirajući kako još ima država i ljudi nespremnih da se suoče sa povijesnom istinom  te prihvate presude međunarodnih sudova koje nedvosmisleno potvrđuju počinjeni genocid u Srebrenici, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, gospođa Charlotte van Baak, je rekla da je povijest Srebrenice i počinjeni genocid u toj zaštićenoj UN enklavi dio povijesti i njene zemlje. Upravo i zbog toga osjećamo dužnost da nedvosmisleno, jasno i odlučno se suprostavimo svima onima koji nastoje da zločin genocida ospore, minimaliziraju ili na drugi način dovode u pitanje. Veleposlanica Van Baak je podržala inicijativu bošnjačke zajednice u Kraljevini Nizozemskoj da se u glavnom gradu Den Hagu podigne spomenik žrtvama srebreničkog genocida.

Prigodnim podzravnim govorima prisutne su pozdravili i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, gospođa Melita Mulić kao i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar prof.dr. Radovan Fuchs.

Gospodin ministar Fuchs je istakao da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, kojemu je on na čelu,  kroz školske programe za dijecu i mlade na adekvatan i svrhovit način njegovati sjećanje na tragične događaje iz nedavne prošlosti uključujući i počinjeni genocid u Srebreni.

Na kraju programa otvorenja izložbe govorio je direktor Memorijalno centra Srebrenica gospodin Emir Suljagić. Zahvalivši se svim nazočnima i podršci koju svojim dolaskom na otvorenje pokazuju, direktor Suljagić je govorio o naporima koji Memorijalni centar, njegove kolege i on osobno čine na očuvanju sjećanja. Sjećanje na pobijene u Srebrenici je jedino što istinski možemo pružiti njihovim obiteljima, otrgnuti ih od zaborava i na taj način pružiti kakvu takvu satisfakciju njihovim najbližima. Zato i ova izložba “Priče iz Srebrenice” i sve druge aktivnosti koje poduzima Momorijalni centar, kaže Suljagić.

Veleposlanice dr. Kovačević-Bajtal i Van Baak i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić su zajedno otvorili ovu izložbu.

IZVJEŠTAJ ZA WEB STRANICU MVP BIH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close