-TopSLIDEFotoVisoko

U Visokom održano književno veče „Od Jevrejskog groblja do Bogovog roblja“ akademika Enesa Karića

Sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra Altindag Visoko, u organizaciji JU Gradska biblioteka Visoko, održano književno veče “Od Jevrejskog groblja do Bogovog roblja” sa akademikom Enesom Karićem.

O knjizi su, pored autora, govorili dr. Hilmo Neimarlija i prof. Ismet Veladžić, ujedno i urednik svih njegovih romana. Akademski glumac Mirza Mušija, koji je odnedavno i ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, čitao je dijelove njegovih romana i cjelokupnoj atmosferi dao poseban doprinos.

“Sretan što sam došao u prostorije Biblioteke u Visokom. Jako mi je drago što sam vidio na hiljade knjiga i radujem se što svojim romanima mogu doprinijeti čitateljskoj atmosferi u Visokom.
Moj roman ‘Bogovo roblje’ hronološki pokriva vrijeme od 1973. do 1978. godine. Roman prati jedno vrijeme, jednu srednju školu i govori o učenicima i profesorima, ali na način da to nije historija, nego fikcija. To je vremeplov od pet godina. Knjiga nudi jednu istinu o Gazi Husrev-begovoj medresi. Zanimljiva je za današnje čitateljstvo.” – izjavio je akademik Enes Karić.

Zadovoljstvo zbog organizacije istakla je direktorica JU Gradska biblioteka Visoko Ajša Šahinović: “Enesa Karića smo upoznali sa više aspekata. Znamo da je akademik, čovjek koji je dobio mnogo nagrada, kako u našoj zemlji tako i u svijetu. Poznajemo ga i kao teologa, i prevodioca, a sada ga je visočka publika upoznala i kao književnika”.

“’Jevrejsko groblje’ je roman o opsadi Sarajeva i Sarajevo je, zapravo, glavni junak njegovog romana. Međutim, roman je u znaku mnogih vrlo sugestivno predstavljenih likova.
U svom posljednjem romanu ‘Bogovo roblje’, Enes je opisao život u medresi koju je pohađao. To je hronika o medresi sa autobiografskim elementima”. – izjavio je dr. Hilmo Neimarlija.

Profesor Veladžić prisutnima je govorio o prvom upoznavanju sa akademikom Karićem davne 1977. godine, kada je bio učenik Gazi Husrev-begove medrese i objavljivao u listu “Zemzem”. Pomenuo je i kako je Karić uvijek imao talenta za pisanje, te je nakon završetka medrese, koja je tada trajala pet godina upisao dva fakulteta, Fakultet islamskih nauka i Fakultet političkih nauka, dva fakulteta različitih svjetonazora, i oba završio u roku.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close