Kultura

Bisera Alikadić, bosanskohercegovačka književnica

08.02.1939. – Bisera Alikadić, bosanskohercegovačka književnica

„Cijeli svijet, događanja na njemu, ljude poznate samo iz medija trebali bismo gledati kroz tamne naočare. Za svoje bližnje trebali bismo da te tamne naočare spustimo do pola nosa, pa da ih gledamo. A prirodu i djecu trebamo gledati iz neposredne blizine, bez tamnih naočara.”

Bisera Alikadić je savremena bosanska pjesnikinja, rođena 8. februara 1939. godine u Podhumu kod Livna.

U književnosti jugoistočne Evrope Bisera Alikadić se javlja tokom sedamdesetih godina. Njen književni izraz zasniva se na konceptima moderne poezije i ne robuje klasičnoj bosanskoj književnoj tradiciji. Stih je uglavnom slobodan, a rima gotovo nezastupljena, tek u svrhu podešavanja cjelokupne melodije pjesme. Teme o kojima Bisera Alikadić najčešće piše su žena i samoća u velikom gradu. Njena poezija obiluje posebnim urbanim ugođajem, u kojima se skriva i određena kriza identiteta modernog društva kod nas s kraja sedamdesetih godina.

Objavila je nekoliko knjiga poezije, a najznačajnije su: “Larva”” (1974), “”Pjesme (1988), “Dok jesam Ciganka” (1991), “Kraljica iz dvorišta” (1983/1995). Pet priča snimljeno je i emitovano na FTV u okviru Dječijeg programa. Na radiju su joj izvedene tri radio-drame: “Ljubavna priča”, “Gniježđenje” i “Malo zvono”. Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski, makedonski, albanski, turski i italijanski.

Aktivan je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

wikipedia.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close