U Visokom Iftarilo preko 2 000 vjernika

Konvoj pod nazivom “Bratstvo ne poznaje granice” petog dana ramazana stigao je u Visoko i na Centralnom trgu u ulici Alije Izetbegovića večeras okupio više od 2.000 vjernika, koji su došli da skupa iftare.

Organizator zajedničkog iftara je Općina Bajrampaša u saradnji sa Općinom Visoko i Islamskom zajednicom Visoko, a cilj iftara na otvorenom je zajedničko druženje i zbližavanje muslimana Balkana.

Nakon Zagreba, Rijeke, Bihaća, gosti iz Općine Bajrampaša su došli sa dva autobusa i tri kamiona opreme da bi za visočke vjernike pripremili iftar, a nakon toga priredili bogat kulturno-umjetnički program.

Od uglednih zvanica, svečanosti su prisustvovali predstavnici Općine Visoko, načelnici susjednih općina, predstavnici IZ Visoko, Franjevačkog samostana Visoko, predstavnici TIKA-e, ambasade Republike Turske u BiH, EUFOR LOT tima, predstavnici Turskog kulturnog centra «Yunus Emre», privrednici sa područja općine Visoko i brojne druge ličnosti iz vjerskog i kulturnog života grada Visokog.

Sljedeće godine zajednički iftar za 5 000 ljudi

Načelnica je zahvalila gostima i poželjela da zbog velikog broja vjernika sljedeće godine bude pripremljen iftar za  najmanje 5 000 ljudi.

«Hvala vjernicima koji su došli u ovolikom broju, želim svima ugodne iftarske trenutke. Ovaj konvoj jača saradnju među narodima, a veliki odziv naših stanovnika je pokazatelj duha solidarnosti među našim narodima», kazala je načelnica Babić

Zamjenik gradonačelnika općine Bajrampaša Gokhan Balekoglu zahvalio je načelnici Amri Babić rekavši da Općina Bajrampaša već deset godina provodi ovaj projekat.

«U općini Bajrampaša živi veliki broj Balkanaca, tačnije oko 45 posto ljudi sa Balkana, od ukupno 300.000 stanovnika ove općine, a uz Božju pomoć, nastavićemo i dalje. Ovo je kulturni, društveni projekat kojim gradimo mostove između bosanskog i turskog naroda. Vidimo se i sljedeće godine i želim svima čestitati Ramazan”, kazao je Gokhan Balekoglu.

Slike iz Visokog obišle svijet

Konvoj sačinjava tim od približno 150 ljudi, koji su većinom studenti volonteri, a takođe imaju i pokretnu kuhinju, te sva jela pripremaju na licu mjesta. Sve što je potrebno donijeli su sa sobom, poput stolica, stolova, a potrepštine za iftar, obrok nakon dnevnog posta muslimana koji traje od zore do zalaska sunca, kupuju u zemljama u kojima priređuju iftar. U kamionima je dovezena scenska oprema kao i montažni stolovi i stolice koje su postavili na Centralnom trgu gdje se večeras za iftar okupio veliki broj vjernika kako bi zajednički proslavili završetak petog dana posta svetog mjeseca ramazana.

Na jelovniku su, uz boce vode, poslužene hurme, zatim kuhana riža i mesni gulaš te slatko od tijesta kao i neizostavna Vispakova kafa napravljena u Zlatnoj džezvi.

U sklopu kulturnog programa koji je potrajao do 23 sata, nastupili su muzičari i plesači iz Turske, a program su obogatili i članovi KUD “Visoko”.

Veliki broj medija je pratio ovaj događaj i slike iz Visokog obišle su ne samo cijeli region nego i svijet.

Nakon Visokog, konvoj će se zaustaviti u Goraždu te dalje obići gradove u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Makedoniji i Grčkoj.

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close