U toku je izrada Budžeta za građane Zeničko-dobojskog kantona 2016

U toku je izrada Budžeta za građane Zeničko-dobojskog kantona 2016

(Zeničko-dobojski kanton, 22.10.2015.) Razvojna agencija Eda iz Banjaluke i Vlada Zeničko-dobojskog kantona rade na izradi publikacije Budžet za građane Zeničko-dobojskog kantona 2016. Riječ je o jasnom i ilustrovanom prikazu budžetskog dokumenta koji će biti razumljiv građanima, budući da je budžetski dokument iz opravdanih razloga dosta složen i razumljiv uskom broju ljudi.Svrha ove publikacije je da poveća razumijevanje građana o budžeta i budžetskom procesu Zeničko-dobojskog kantona, i da potakne njihovu uključenost u budžetski proces.

Odluka Vlade Zeničko-dobojskog kantona u skladu je sa pristupanjem Bosne i Hercegovine Partnerstvu za otvorenu vlast (Open Government Partnership) u septembru 2014. godine i sa željom da sa građanima ostvari plodotvorniju saradnju nego što je to uobičajeno u BiH.

Budući da se budžet za građane pravi za građane, oni su ti koji određuju njen sadržaj. Trenutno je u toku pripremna faza, u kojoj se ispituje koje su glavne stvari koje građani žele da vide u publikaciji.

Građani mogu iskazati šta je to što bi oni željeli vidjeti u kantonalnom budžetu za građane na stranici Zeničko-dobojskog kantona: http://zdk.ba/component/k2/item/3861-upitnik-budzet-za-gradane.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close