U sudovima BiH trenutno više od dva miliona neriješenih predmeta

U pravosuđu BiH na rješavanje čeka 2 milijuna predmeta, a oko 400 predmeta starije je više od 20 godina.

To je izjavila Ana Bilić Andrijanić, šefica Jedinice za efikasnost pravosuđa Visokog sudbenog i tužiteljskog Vijeća BiH tijekom konferencije pod naslovom “Smanje broja neriješenih predmeta” koja se održava u sklopu projekta Konsolidacija i daljnji razvoj pravosudnog i informacijskog sustava i projekta Unapređenje efikasnosti pravosuđa za što su EU, Norveška i Švedska izdvojile 400 000 eura.

Ana Bilić Andrijanić je istaknula kako je od tog broja veliki broj komunalnih predmeta te kada se  oni izdvoje, u BiH imamo negdje oko 540 tisuća neriješenih redovnih predmeta.  Od toga su oko 63 posto  predmeti koji su stari predmeti, odnosno predmeti stari više od godinu dana, a u BiH danas ima oko 400 predmeta koji su stariji od 20 godina.

Pravosuđu BiH također veliki problem predstavlja i nedostatak sudaca zbog čega  neki sudovi rade s pola kapaciteta.

Inače bh. sudovi u posljednje tri godine riješili su preko 200 000 najstarijih predmeta koji su u nekim slučajevima na rješavanje čekali trideset i više godina.

“Nama je cilj da do 2016. godine riješimo sve predmete u pravosuđu koji su stariji od 5 godina, a broj onih koji su stari do 3 godine smanjimo do 15 posto”,
kazala je šefica Jedinice za efikasnost pravosuđa Visokog sudbenog i tužiteljskog Vijeća BiH, dodavši kako je Vijeće  uvidjelo da za efikasnije pravosuđe nije dovoljno samo rješavati stare predmete, već da se treba pojačati produktivnost rada sudova.

Dorepdsjendica VSTV-a BiH Ružica Jukić izjavila je kako je evidentno kako nisu svi sudovi u BiH uložili dovoljno napora da u potpunost ostvare ono što je bilo planirano glede pitanja rješavanja starih predmeta te da upravo pojedinci koji ostvaraju iznimno nisku normu u postupanju u najstarijim predmetima krave sliku i prosjek norme cijelog sudstva.

“Zbog naše legislative koja se dosita mora izmijeniti, gdje se štite optuženi, a oštećeni su na marginama, dolazi do toga da nema optuženih, a problemi su prisutni i u parničnom postupku gdje su nedostupni podnositelji tužbi i druge stranke u postupku”, naglasila je ona.

Dodala je kako se radi na promjenama zakona kako bi se dobilo učinkovitije pravosuđe te da je činjenica kako su mnogi predsjednici sudova slabi prema pojedinim sucima i njihovoj neefikasnosti.

“Međutim,  mislim da će nam predsjednici sudova biti u fokusu jer su oni ti koji su dužni voditi statistiku i pratiti rad pojedinih sudaca”, kazala je dopredsjednica VSTV-a.

Inače, vijeće  ne može pokrenuti postupak protiv nekog suca koji je neučinkovit, već disciplinski tužitelj koji je ovlašten i autonoman u svom postupanju.

Jukić je i priznala kako je došlo do pogrešaka u izboru pojedinih sudaca  i predsjednika sudova, ali ih Vijeće nema ovlasti razriješiti.

“Znači, potrebno je promijeniti pravnu legislativu kako bismo se riješili onih koji ne rade”
, zaključila je Jukić.

Inače, fokus današnje konferencije u Mostaru jeste predstavljanje rezultata rada sudova na predmetima tijekom 2013. godine, efikasnija primjena Uputa i način sačinjavanja planova za rješavanje predmeta u 20014. godini.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close