Njemačka prva u svijetu po kvalitetu logistike, BiH a 81. mjestu

Najbolji kvalitet logistike među 160 država u svijetu, obuhvaćenih studijom Svjetske banke, ima Njemačka, dok je Bosna i Hercegovna rangirana na 81. mjestu, izvještava portal Indikator.ba.

Na skali kojem se zemlje vrednuju ocjenama jedan do pet, Bosna i Hercegovina ima indeks logističkog učinka (LPI) 2,75.
Njemačka, kao zemlja sa najboljim skorom ima indeks 4.12, dok je najlošija Somalija sa indeksom 1.77.
Ovogodišnje istraživanje, kao i prethodna, pokazuje da zemlje s najvećim dohotkom dominiraju među prvih 10 u svijetu po kvalitetu logistike.
Tako je na drugom mjestu Holandija, slijedi Belgija, a četvrtu poziciju zauzima Velika Britanija.
Od zemalja regije Slovenija je najbolje rangirana na 38. mjestu sa LPI indeksom 3.38, Srbija je 63. sa skorom 2,96, dok je Crna Gora 67. sa skorom 2.88. Hrvatska je prema indeksu LPI, koji se izrađuje svake dvije godine, na 55. mjestu, i u odnosu na 2012. godinu, spustila se za 13. mjesta. Lošija od BiH je Makedonija na 117. mjestu sa indeksom 2.50.
U izvještaju Svjetske banke države su rangirane prema nekoliko kriterija, među kojima su najznačajniji efikasnost carine, kvalitet infrastrukture, kvalitet transporta i vrijeme isporuke.
Posljednjih godina, s padom carinskih stopa u svijetu, logistika i ostali aspekti svjetske trgovine dobijaju na značaju kao prostor za smanjivanje troškova trgovine.
Istraživanje Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma iz 2013. pokazalo je da smanjivanje transportnih troškova i nepotrebne birokratije u trgovini može obezbijediti značajan podsticaj ukupnom bruto domaćem proizvodu.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close