“U subotu ćemo našim šumama vratiti milion sadnica”

Velika akcija ‘Let's do it – milion sadnica za 1 dan’ održaće se u subotu, 25. oktobra, širom BiH.

“Šume su stanište brojnim predstavnicima biljnog i životinjskog svijeta i jedan od glavnih izvora kisika na Zemlji.  Samo za dvadeset godina (od 1960. do 1980) na svijetu je izgubljeno oko 290 miliona hektara šumskog zemljišta. Šuma je važna ne samo zbog drveća, nego i zbog ostale vegetacije, kao i životinjskih vrsta koje je nastanjuju. Ona nam pomaže neograničenom dobrotom, pružajući zaštitu svim organizmima, pa čak i ljudima koji je uništavaju”, rekli su iz Let's do it tima.
Dodali su da su ljudi od davnina koristili njene blagodati, a da pri tome nisu narušavali njenu ravnotežu.

“Oni su tradicionalnim znanjem koristili šume kao gorivo za kuhanje, hranu za stoku, voće, kao materijal za izgradnju kuća, i kao ljekovito bilje. Šume pomažu u zaštiti od klizišta, kao i održavanju nivoa vode u potocima. Pomaže u kontroli vode da bi se održala plodnost tla, kontrolisala poplave i suše, te života divljači”, objašnjavaju.

Napominju da se, nažalost, površine pod šumama se smanjuju (golim sječama, eksploatacijom mineralnih resursa, hidroakumulacijama, požarima itd.), na što indiciraju i najnoviji podaci satelitskog snimanja (CORINE program koji je financirala EU), prema kojim je šumovitost BiH oko 40 odsto (oko 20.000 km2), što je oko 10 odsto manje od ranije navedene vrijednosti.

“Da bismo spriječili nestanak naših šuma, u subotu 25.tog oktobra ćemo vratiti našim šumama milion sadnica. Priključite nam se da zajedničkim snagama ostvarimo ovaj cilj. Registracija na stranici http://letsdoit.ba/registracija”.

Sorensen podržao akciju pošumljavanja
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen podržao je akciju pošumljavanja. Sorensen je naglasio značaj šuma za sprečavanje poplava i klizišta, pojava sa kojima se BiH suočila u maju.

“Stabla prečišćavaju stakleničke gasove i predstavljaju prirodne barijere od klizišta. Iz tog razloga podržavamo ovu odličnu inicijativu koja dolazi od samih građana u BiH”, poručo je Sorensen, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH.

On je podsjetio da se u BiH provodi Program EU za oporavak od poplava ukupne vrijednosti 42 miliona evra.

“Obnavljamo domove, škole i zdravstvene ustanove. Međutim, naš cilj nije samo da se bavimo posljedicama majskih poplava, već pokušavamo spriječiti i buduće, te umanjiti posljedice koliko god je to moguće”, naveo je Sorensen.

BiH je prva zemlja u svijetu koja organizuje dobrovoljnu akciju pošumljavanja u okviru globalnog ekološkog pokreta “Učinimo to!Svijet” /Let’s Do It! World/.

Podsjetimo da je prošle godine, 24. oktobra, provedena je prva akcija sadnje drveća “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” i tada su ostvareni zavidni rezultati. U akciji je aktivno učešće uzelo više od 9.000 volontera u 73 opštine, a zasađeno je 230. 000 sadnica raznih vrsta drveća.
Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne  vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje.

Ciljevi akcije „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su: zasaditi 1.000.000 sadnica drveća, obezbijediti učešće najmanje 20 000 volontera i podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close