U sjeni sirijskog sukoba se nastavlja izraelski genocid nad Palestincima

U sjeni sirijskog sukoba se nastavlja izraelski genocid nad Palestincima – Al-Wattan: “Izraelska policija je poput Islamske države!”

(altermainstreaminfo.com.hr)

U ponedjeljak su izraelske snage ubile tri palestinska mladića, čime se ukupan broj Palestinaca ubijenih otkako je 1. listopada eskaliralo nasilje u cijeloj okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i unutar današnjeg Izraela do danas popeo na 27. Među ubijenima je i osmero djece, a preko 1 300 Palestinaca je ranjeno, navodi  Ministarstvo zdravstva Palestinske samouprave.

U istom razdoblju su ubijena četiri Izraelca, a 67 ih je ozlijeđeno, prenosi Al Jazeera.

U znak protesta zbog pojačane represije židovske države su Palestinci pozvali na opći štrajk na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i području današnjeg Izraela.

U nasilju izraelskih snaga sigurnosti žrtve su najčešće palestinska djeca i tinejdžeri, kao što se vidi na spisku imena žrtava ovog mjeseca.

Premijer Benjamin Netanyahu je naredio raspoređivanje 2 000 pripadnika rezervista paravojne Granične policije u okupiranom Istočnom Jeruzalemu, navodi Electronic Intifada.

Izrael se žalio da se jučer su središnjoj Gazi oko 20 Palestinaca probilo kroz ogradu u blizini izbjegličkog logora Al-Bureij i da su navodno uspjeli ući u Izrael prije no što je vojska odgovorila vatrom i suzavcem.

U posljednjih nekoliko dana je 9 Palestinaca ubijeno od strane izraelske vojske i to samo u pokušaju da pređu granicu u Gazi. U izraelskom zračnom napadu je ubijena i jedna palestinska trudnica s djetetom.

Okrutni poput “Islamske države”

Mustafa Adel Al-Khatib (18) ubijen je na ulazu u Stari grad u Jeruzalemu.

Izraelska policija je rekla da je Al-Khatib hladnim oružjem pokušao ubosti službenika Granične policije, ali su ga drugi službenici spriječili tako što su mu je jedan od njih ispalio hitac u glavu.

No, palestinski svjedoci su za agenciju Maan News izjavili kako Al-Khatib uopće nije imao nož.

Hasan Khalid Manasra (15) je ubijen od strane policije u izraelskom naselju Pisgat Zeev u Istočnom Jeruzalemu.

On je bio sa svojim rođakom Ahmadom Salihom Manasrom (13), koji je i sam teško ozlijeđen. Izraelska policija navodi da su dječaci izboli i ozlijedili dva odrasla Izraelca i dijete od 13 godina.

Hasan je umro odmah, dok je Ahmad i dalje u kritičnom stanju.

Video na kojem se vidi Ahmad kako pokušava doći do zraka i krvari na tlu je prenesen na društvenim mrežama, a na snimci se čuju prolaznici kako okrvavljenom dječaku dobacuju uvrede, uključujući i: “Umri, ku*vin sine!”

Druga osoba govori policiju da malom  Ahmadu “da jedan (hitac) u glavu”.

Snimka eksplicitnog nasilja – Ranjeni palestinski  trinaestogodišnjak Ahmad Salih Manasra (+18): YouTube

Video je uzrokovao šok i među Palestincima, iako su tijekom okupacije redovito izloženi nasilju.

Televizija Wattan kaže da se izraelska policija  pokazala “poput terorista Islamske države” i da je to “mentalitet izraelskih okupacijskih snaga i doseljenika prema Palestincima”.

Treći Palestinac je ubijen jučer navečer nakon što je navodno ubo i pri tom lagano ozlijedio izraelskog vojnika u autobusu u Jeruzalemu, a navodno mu je pokušao ukrasti pištolj. Ime ubijenog Palestinca se još ne zna.

Isti dan je jedna palestinska tinejdžerka ranjena u Jeruzalemu. Agencija Shehab News Agency piše kako se o mladoj Mari Al-Bakri, a izraelska policija navodi da je i ona pokušala ubosti policajca, koji je lakše ozlijeđen.

U nedjelju je na prosvjedu izvan Ramale u Zapadnoj obali u blizini izraelskog naselja Beit El 13-godišnji Ahmad Sharaka ubijen izravnim hicem u vrat.

Video snimljen u Hebronu pokazuje 65-godišnjeg Ziada Abu Khalila kako se suprotstavlja izraelskim vojnicima i viče kako bi se trebali stidjeti zbog ubijanja djece.

Stari Palestinac se suprotstavlja izraelskim vojnicima: Video

Abu Khalil nije pokazao strah čak ni kada su vojnici podigli oružje. Govorio je neko vrijeme prije nego što se srušio na tlo, a potom je završio u bolnici gdje su ga odveli palestinski liječnici.

U nedjelju je palestinska skupina za ljudska prava Al-Haq objavila imena svih Palestinaca koji su bili ubijeni od 1. listopada. Na “crnoj listi” nedostaju imena trojice Palestinaca ubijenih jučer; Mustafe Adel Al-Khatiba (18), Hasana Khalida Manasra (15) i za sada nepoznatog Palestinca ubijenog u Jeruzalemu.

“Pucaj da ubiješ!”

Yair Lapid, bivši izraelski ministar i vođa navodno centrističke stranke Yesh Atid je ohrabrio izraelsku javnost da, kada je suočena s navodnim napadima, “puca da ubije”.

“Nemojte se ustručavati, čak i kada incident samo počne, pucajte da ubijete, jer je to prava stvar za učiniti”, rekao je Lapid.

“Rekao je da se puca odmah kada netko izvuče nož ili odvijač ili bilo što drugo i da se likvidira neprijatelj”,  piše izraelski dnevni list Haaretz, koji se žali da će Lapid “dati punu pravnu podršku nasilnim radnjama”.

Mediji navode da je izraelska policija u 33 noćne racije u nedjelju uhitila desetke ljudi u Izraelu i Zapadnoj obali.

Deset osoba je uhićeno u blizini Ramale zbog navodne povezanosti s Hamasom, a drugi su pod istragom zbog “terorističkih aktivnosti, remećenja mira, i nasilja nad civilima i pripadnicima sigurnosnih snaga”, navodi Haaretz.

Policija također pokušava slomiti “Sjeverni ogranak Islamskog pokreta u Izraelu”.

Netanyahu je uputio pripadnike tajne policije Shin Bet koji će zajedno s pravnim savjetnicima pripremiti zabranu djelovanja stranke.

Jedan od vođa stranke, Yousif Abu Jama, uhićen je pod sumnjom da organizira “ilegalno okupljanje.”

Palestinci su za danas najavili opći štrajk u Zapadnoj obali i Gazi, te u palestinskim gradovima unutar današnjeg Izraela, a štrajk je proglasio Odbor za arapske građane Izraela, tijela sastavljeno od izabranih dužnosnika iz palestinske zajednice u današnjem Izraelu.

Palestinski članovi izraelskog parlamenta Knesseta su izrazili su potporu štrajku.

“U posljednjih nekoliko dana je napadima od strane židovskih rasista protiv Arapa nanesena šteta osjećaju sigurnosti”, rekla je Aida Touma-Sliman, palestinska članica Knesseta iz Akke.

“Međutim, što je još važnije, policija i premijer pozivaju građane da nose oružje, što može predstavljati pravu opasnost za živote Arapa”, dodala je Aida Touma-Sliman.

Novi zakon kojim se povećavaju kazne za bacanje kamenja je prošao prvo čitanje u Knessetu.

Kazne za maloljetnike u današnjem Izraelu i okupiranom Istočnom Jeruzalemu se koriste kako bi se uplašenim roditeljima ili oduzele sve povlastice ili se maloljetnici kažnjavaju kaznom zatvora.

Izraelski ministar pravosuđa, poznat po svom nasilnom stavu prema Palestincima, kaže da će novi zakon omogućiti da se obje kazne izreknu odjednom.

U ponedjeljak su tri maloljetnika uhićena u Umm Al-Fahimu, a još dva u Jeruzalemu zbog navodnog bacanja kamenja na izraelske snage sigurnosti.

U pokušaju da smiri zahtjeve za oštrijim mjerama “sigurnosti”, gradonačelnik u sjevernom izraelskom gradu Kiryat Bialiku je policiji naredio da na gradilištima u gradu pregleda osobne iskaznice svih arapskih radnika, izvijestio je Ynet.

“Mi smo gospodari ove zemlje”, rekao je gradonačelnik Eli Dukorsky i to napisao u direktivi gradskim dužnosnicima.

Palestinac Yahya Hassan grli svoju mrtvu kćer Rahaf (2) ubijenu u nedjelju u Gazi: Video

FOTO – Imena Palestinaca ubijenih od 1. listopada. Nedostaju imena trojice Palestinaca ubijenih jučer; Mustafa Adel Al-Khatib (18), Hasan Khalid Manasra (15) i za sada nepoznatog Palestinca ubijenog u Jeruzalemu:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close