-TopSLIDENogometSport

U Sierra Leoneu nogometni susreti završili 95:0 i 91:1

Nevjerovatne scene u afričkom fudbalu

Dobili protivnike 91:1: Stigla odluka Saveza da je to bila šala, a ne namještanje

Namještanje utakmica se isplatilo klubu u Sierra Leoneu.

Prije nekoliko sedmica Guif FC je savladao Kouqiumu sa 90 golova razlike, rezultatom 91:1, dok je njihov prvi rival Rangers iz Kename savladao Lumbebu 95:0.

Naravno u poitanu je bila gol razlika, obzirom da su se pomenuti klubovi borili za plasman u viši rang.

Utakmice su odmah stavljene pod istragu, a rezultati su poništeni, međutim stigao je novi rasplet.

ERFA, komisija za pravilnosti u Fudbalskom savezu Sierra Leona odlučila je poništiti zabrane i kazne klubovima na osnovu nalaza disciplinkse komisije koji će uskoro biti i javno objavljeni.

“Dozovlit ćemo ponavljanje utakmica, a ako Gufi nakon tih duela bude prvopalsirani imat će pravo nastupa u Super ligi”, rekao je Thomas Dady Brima jedan od glavnih ljudi u fudbalu u ovoj afričkoj državi, a zatim je dodao:

“Ovo ne znači da slučaj nećemo predati FIFA-i jer je sramota kakvim su se sredstvima klubovi koristili da dođu do cilja.”

“Niko ovo ne shvata ozbiljno. Možda je bila neka šala, jer ipak treba zabiti 90 golova za 90 minuta igre.”

Guif i Lamobi će naredne sedmice igrati baraž za plasman u Super ligu, dok je direktor Rangersa Eric Kaitell sankcionisao igrače svog tima i ljude koji su učestvovali u ovim nevjerovatnim radnjama.

“Oštro osuđujem ponašanje koje smo vidjeli sredinom ove godine. To je sramota ne samo za Sierra Leone negi i cijeli fudbal”, rekao je Kaitel.

sportsport

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close