-TopSLIDEBiHPrivreda

U šest mjeseci dobit iznosila 150,7 miliona KM

Dobit bankarskog sektora u Federaciji BiH (FBiH) u šest mjeseci iznosila je 150,7 miliona KM, što je za 45,2 miliona KM ili 42,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Sve banke sa sjedištem u FBiH, njih 15, iskazale su u prvom polugodištu pozitivan finansijski rezultat, objavila je Agencija za bankarstvo FBiH, iz koje dodaju da je prošle godine pandemija virusa korona značajnije uticala na profitabilnost banaka.

Ukupni prihodi banaka u FBiH u šest mjeseci iznosili su 599 miliona KM i u odnosu na isti period prethodne godine veći su za 21,2 miliona KM ili za 3,7 odsto, a u strukturi ukupnih prihoda, prihodi od kamata i slični prihodi učestvuju sa 57,7 odsto, dok operativni prihodi učestvuju sa 42,3 odsto.

U odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do smanjenja učešća prihoda od kamata i sličnih prihoda za 2,8 procentnih poena, koliko iznosi povećanje učešća operativnih prihoda.

Ukupni kamatni i slični prihodi su u posmatranom periodu zabilježili smanjenje od 4,2 miliona KM ili 1,2 odsto, a dominantna stavka u ovim prihodima su kamatni prihodi po kreditima i poslovima lizinga, čije je učešće u ukupnim prihodima smanjeno za 2,7 procentnih poena.

U šest mjeseci kamatni prihodi po kamatonosnim računima depozita kod depozitnih institucija smanjeni su za 1,2 miliona KM ili 75,1 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

U istom periodu, učešće kamatonosnih računa depozita kod depozitnih institucija u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u FBiH smanjeno je sa 15,1 odsto na 13,5 odsto, odnosno za 1,6 procentnih poena.

Prema izvještajnim podacima banaka, ukupni rashodi na nivou bankarskog sektora u FBiH u prvom polugodištu iznose 447,3 miliona KM i u odnosu na isti period prethodne godine manji su za 25,1 milion KM ili 5,3 odsto.

Banke u FBiH na kraju juna imale su ukupno 6.458 zaposlenih, što je za 64 radnika manje u odnosu na kraj 2020. godine.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close