“U šeme HDZ-a i SDA malo ko se može uklopiti”

Najvažniji dokumenti pripremaju se bez mišljenja zakonodavne vlasti • Izjave predsjednika FBiH Marinka Čavare usmjerene protiv DF-ovih dužnosnika potvrda su njegove nekonzistentnosti i politikanstva, izjavila je u intervjuu za Oslobođenje Mensura Beganović, državna zastupnica iz Demokratske fronte

Oslobođenje

• Najavljeno je da će mehanizam koordinacije biti usvojen najkasnije do kraja septembra. Demokratska fronta smatra neprihvatljivim prijedlog koji se pojavio u medijima. Mislite li da će biti uvažene primjedbe DF-a?

– Ne smatramo samo mi iz DF-a da je ovaj mehanizam koordinacije neprihvatljiv. Slične stavove ima SDP, dobrim dijelom i SDA, kao i većina manjih stranaka. Nadam se da ćemo imati dovoljno istomišljenika kojima je cilj da se napravi efikasan mehanizam koordinacije, koji neće stvoriti preduslove za podjelu FBiH na 10 “državica”, koje će pod izgovorom “ugroženih” nacionalnih interesa blokirati sve što im se učini da ugrožava interese pojedinaca i odabranih skupina. Zato je neprihvatljivo pravo veta na odluke koje se tiču odnosa BiH sa Europskom unijom predloženo na kantonalnom nivou. U krajnjoj liniji, ovo je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom BiH, sa izvornim nadležnostima pojedinih nivoa vlasti.

• Treba li potpuno isključiti povratak DF-a u poziciju FBiH?

– Kako sada stvari stoje na nivou FBiH, najvjerovatnije je da se DF neće vratiti u poziciju, izuzev ako se “čuda dese”. Malo je vjerovatno da SDA napravi zaokret u svojoj politici generalno i prema HDZ-u, koji diktira način uspostave i ponašanja izvršne vlasti, da bi DF ocijenio da ima smisla ući u vlast i početi rješavati nagomilane probleme. DF je na samom početku ulaskom u vlast bio popustljiv i maksimalno kooperativan, nadajući se da će stabilna koalicija, poštujući dogovorene principe uspostave vlasti, povući ovu zemlju ka euroatlantskim integracijama i ka ekonomskom oporavku. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da su našim koalicionim partnerima bili važniji “podjela izbornog plijena” i dovođenje stranačkih ljudi na ključne pozicije, često na nezakonit način, nego poštivanje dogovorenih principa uspostave vlasti.

• Zašto gospodinu Čoviću smetaju DF i Savez za promjene?

– HDZ se ponaša kao jedini legitimni predstavnik hrvatskog naroda, iako je na izborima dostigao tek 20 posto glasova hrvatskog naroda. To uspijeva zahvaljujući popustljivoj politici SDA kako na kantonalnom, tako i na federalnom nivou. Ovolika popustljivost SDA prema HDZ-u je rezultat dugogodišnje, dobro koordinirane i usaglašene politike podjele interesnih utjecaja. U ove političke šeme nije moguće uklopiti niti DF, koji ne želi biti dio takvog modela vladanja niti Savez za promjene koji je spreman drugačijim obnašanjem vlasti suprotstaviti se SNSD-u u RS-u i istovremeno podržati državnost BiH do onog nivoa koji neće ugroziti opstanak RS-a.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close