U Sarajevu otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II

Sarajevska katedrala Srca Isusova je 15 minuta prije početka svečane mise koja prethodi današnjem otkrivanju spomenika papi Ivanu Pavlu II prepuna i trenutno nema mjesta za sve zainteresirane posjetitelje.

Na platou ispred Katedrale gdje je  postavljena zaštitna ograde okupila se grupa od stotinjak posjetitelja koja ima priliku pratiti svečanu misu na video -zidu.

(Avaz – Autor: H. I. – S. S)

Na svečanoj misi koju predvodi kardinal Vinko Puljić je prisutno 150 svećenika, uglavnom biskupa iz BiH, ali i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije na čelu sa monsinjorom Želimirom Puljićem.

 

 

Među zvaničnicima u Katedralu su ušli Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, Stanko Primorac, zamjenik predsjednika HSP-a, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Marinko Čavara,potpredsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Bariša Čolak, Niko Lozančić, Dragan Vrankić…

 

U toku svečane mise, kardinal Puljić se prisjetio prvog dolaska pape Ivan Pavle II  12. aprila 1997. godine i njegovih riječi izgovorenih na sarajevskom aerodromu. Prema Puljićevim riječima, papa je  razumio patnju i zavolio čovjeka koji pati.

 

–  Stalno je govorio Sarajlijama i građanima BiH da je njegova želja da nikada ne bude rata. Sjećam se da je kazao da zahvaljuje Bogu što mu je omogućio da bude s  nama, građanima BiH kojima je poručio da sruše zidove nerazumijevanja. Nama, pak , svećenicima je savjetovao da se ne umaramo u zalaganju  u misiji  promaknuća mira – naglasio je kardinal Puljić.

Kako izvještava novinar portala “Avaza”, svečana misa još traje, a spomenik papi Ivanu Pavlu II trebao bi biti otkriven u 13 sati. Kako javlja novinar portala “Avaza”,  u ovom trenutku ispred Katedrale je stigao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Pristižu Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, a na platou  ispred Katedrale Srca Isusova smo zatekli i pjevača Dinu  Merlina.

 

– Papa je bio prijatelj BiH kad je  naša država imala jako malo prijatelja.Ovaj čovjek je bio živa legenda i primjer kako je čovjek sa sobom moze nositi i širiti najveće vrijednosti, a to su ljubav i oprost. Iako je bio katolik, na desetine hiljada ljudi širom svijeta  je  ovom čovjeku klanjala dženazu. To je najbolji  dokaz da je  bio istinski građanin svijeta –  izjavio je  za portal “Avaza” Dino Merlin.

 

 

Prema protokolu, za govornicom ispred Katedrale su se nakon svečane mise smjenjivali monsinjor Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Hrvoje Urumović, autor spomenika, monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

 

 

 

 

 

Prvi čovjek HKD “Napredak” Franjo Topić je u svom govoru podsjetio na činjenicu da je Ivan Pavle II prvi papa koji je kročio i u sinagogu i u džamiju.

 

– Ovaj spomenik ima veliko značenje ne samo za katolike, već i za ostale stanovnike BiH, a na ovaj način papa će simbolički nastaviti da živi s nama – naglasio je Topić.

 

Kardinal Puljić  je uoči otkrivanja spomenika zahvalio  svima koiji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, a posebno se zahvalio medijima koji su stvorili ovakvu atmosferu. Tom prilikom , zahvalio se i  reisu-l-ulemi  Enveru efendiji Kavazoviću koji je , kako je naveo monsinjor Puljić, uoči svečane ceremonije došao mu posebno čestitati.

 

Monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, se zahvalio uime Svete Stolice.

 

– Ovim kipom papa će nastaviti živjeti ne samo kao učitelj vjere, nego kao učitelj zivota. Sveta Stolica želi da svi oni koji prolaze pored ovog kipa  ponesu poruku mira, bratstva i tolerancije, sve one vrijednosti koje su krasile papu Ivana pavla II – kazao je monsinjor Pezzuto.

 

Pored kardinala Puljića i Topića, spomenik papi su nakon  pozdravnih govora, otkrili Kristina knežević, Vedran Koturić, Ivana Klačar i Jerko Grubišić, članovi  Katoličkog centra za mlade.

 

Papa Ivan Pavle II dva puta je pohodio BiH – Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banju Luku 22. juna 2003. godine. O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec nakon održanog referenduma.

Inače, projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close