BiHPolitika

U Sarajevu održana Povorka ponosa, prva u regionu bez incidenata

U Sarajevu je danas održana prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa pod sloganom “ima izać’!”. Šetnja centralnim dijelom Sarajeva prošla je bez incidenata, a učesnici su tom prilikom zatražili jednak pristup javnom prostoru.

Parada je okupila oko hiljadu osoba, među kojima su pripadnici LGBTIQ zajednice, predstavnici civilnog društva, nevladinih organizacija, osobe iz političkog i društvenog života, strani dužnosnici te brojni građani.

Povorka je tačno u podne krenula od Vječne vatre prema Trgu Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru, gdje su organizatori na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH održali govor.

Učesnici su na ovaj način željeli iskazati protest protiv, kako su naveli, nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Selma Krešetović iz Organizacionog odbora istakla je da su se povorci pridružili i mnogobrojni gosti iz zemalja regiona i svijeta. Tvrdi da je zbog policijskih procedura prijavljeno 500 osoba, ali kako organizatori vjeruju da je taj broj premašen.

“Najvažnija poruka je da LGBTIQ osobe izlaze na ulice, koriste svoju slobodu okupljanja kako bi ukazali na probleme s kojima se svakodnevno susreću u BiH i da je vrijeme da se tretiraju kao ravnopravni građani i građanske BiH”, izjavila je Krešetović.

Inicijativu da se organizuje bosanskohercegovačka Povorka ponosa pokrenula je prije nekoliko mjeseci grupa aktivista i aktivistkinja iz cijele BiH.

Kako navode, najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su “nevidljivost, izoliranost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje, kako u javnom tako u i privatnom prostora”.

Događaj je osiguravao veliki broj policijskih službenika Kantona Sarajevo, a pomoć je stigla i od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalne uprave policije i policijskih službenika iz četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz sigurnosnih razloga blokirana je glavna saobraćajnica u gradu, kao i pojedine sporedne ulice, a učesnici su se povorci mogli priključiti samo iz ulice Kulovića.

Dva sata prije početka Povorke ponosa u sarajevskom naselju Ciglane održan je kontraskup u organizaciji Inicijative Iskorak. Okupljeni su željeli iskazati nezadovoljstvo što je povorka organizovana u glavnom gradu BiH.

Još jedan skup, najavljen kao odgovor na prvu Povorku ponosa, održan je jučer Sarajevu u organizaciji Udruženje građana Svjetlo. Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina osoba koje su željele poslati poruku o važnosti očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti.

Zbog oba današnja skupa u Sarajevu je od 8 do 14 sati došlo do velikih izmjena u odvijanju saobraćaja.

Za razliku od glavnih gradova u susjedstvu, Sarajevo je prvi glavni grad u regionu u kojem je Povorka ponosa prošla bez incidenata.

Podsjetimo, prva Parada ponosa u Beogradu završila je neslavno. Učesnike su tada napali su fudbalski navijači i predstavnici nacionalističkih udruženja, a druga Parada je upamćena kao najkrvavija jer je u njoj povrijeđana 141 osoba. Također,

U prvoj Povorci u Zagrebu je sudjelovalo oko 300 ljudi, a 30 osoba bilo je fizički napadnuto.


Foto: PIXSELL, FENA

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close