U Sarajevu izvedena Misa za mir – Koncert Interkulturalnog zbora mladih Visoko,…

U petak, 25. travnja, u Bosanskom kulturnom centru održan je koncert Interkulturalnog zbora mladih Visoko, Kamernog zbora mladih Liebfrauenkirche iz Koblenza u Njemačkoj, orkestra BellArte iz Sarajeva sa solistom Selmedinom Smajićem. U punoj dvorani BKC-a izvedeno je izvanredno djelo The Armed Mann – A Mass for Peace (Naoružani čovjek – Misa za mir), britanskog skladatelja Karla Jenkinsa.

 

Interkulturalni zbor mladih Visoko osnovan je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i sastoji se od 31 učenika srednje škole i 20-ak studenata koji studiraju u Sarajevu a potječu iz raznih dijelova BiH. Zbor vodi profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gđica Alma Aganspahić.

 

Kamerni zbor mladih iz Koblenza broji 46 pjevača pod vodstvom maestra gosp. Manfreda Faiga. Na koncertu su oba zbora nastupila zajedno sa skoro 100 pjevača uz pratnju orkestra od 19 članova sastavljenog dijelom od članova Sarajevske filharmonije a dijelom od studenata Muzičke akademije. Sarajlijama i posjetiteljima iz cijele BiH na jedinstven način prenesena je poruka mira i uvažavanja. Isti koncert izveden je 23. travnja u Visokom, a u planu je da se uskoro izvede još u dva bosanskohercegovačka grada.

 

Prometej.ba | 26.04.2014.

Fotografije: Vinćenc Kajtazi

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close