U Pragu još nema dogovora, okončanje sastanka između 18.00 i 18.30 sati

Sastanak lidera sedam vodećih bh. stranaka s komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom i njegovim saradnicima iz Evropske komisije, na kojem će se pokušati naći politički dogovor za implementaciju presude “Sejdić – Finci” trebalo bi da bude završen između 18.00 i 18.30 sati, a prema posljednjim informacijama pomaka još nema, javlja TV1 iz glavnog grada Češke.

Nakon sastanka, biće upriličena konferencija za novinare na kojoj će obratiti lideri bh. stranaka.

Sastanku prisustvuju i komesar za proširenje EU Štefan Füle, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

TV1 će uživo prenositi press konferenciju.

Podsjećamo, sastanak u Pragu počeo je nešto poslije 12.00 sati.

16.38

Politički lideri iz BiH na sastanku u Pragu više od četiri časa razgovaraju o izboru u Dom naroda Parlamenta BiH, a stavovi još nisu približeni, rekao je Srni jedan od učesnika razgovora.

Ekipa TV1 u glavnom gradu Češke prati sastanak lidera, o čemu će izvještavati u Vijestima u 17.00 sati.

 

14.29

Iako su politički lideri iz BiH današnji sastanak u Pragu otvorili razgovorima o izboru u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pretpostavljajući da će mnogo lakše doći do dogovora, ispostavilo se da je situacija sasvim suprotna, rekao je Srni jedan od učesnika sastanka.

“Pretpostavka je, vjerovatno, bila da je ta tema jednostavnija. Međutim, ispostavilo da nije nimalo laka”, rekao je izvor Srne.

12.51

Prije početka sastanka, lideri su dali izjave za TV1.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, blagi je optimista.

“Napravili smo devet od deset potrebnih koraka. Ostalo je da dogovorimo dodatne mehanizme koje zahtijeva grupa HDZ-ova u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH, kao i ono što eksperti nisu završili kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta BiH”, ističe Izetbegović.

Poručio je da su stavovi lidera jako približeni i da se danas može postići dogovor.

Lider SDS-a Mladen Bosić je, ipak, umjereni pesimista.

“Danas će se pokazati ko je za dogovor, a ko ne. Čini mi se da postoje snage koje vrše opstrukcije i žele da poslije propasti dogovora o provođenju presude dođe do nove krize i novih političkih okolnosti, a sve uoči izbora 2014. godine”, navodi Bosić.

Mišljenja je da postoje različiti interesi i tajni ciljevi, te da se radi na produbljivanju krize i otvaranju Pandorine kutije.

Prvi čovjek HDZ 1990 Martin Raguž navodi da nema prava da bude pesimista.

“Ovdje predstavljamo zemlju koja se nalazi u ozbiljnoj i kritičnoj fazi. Ili će se nastaviti agonija ili ćemo nastaviti evropsku perspektivu i stabilizaciju ukupnih prilika. To očekuje javnost, građani i EU. Na nama je odgovornost da postignemo dogovor ne kao poraz bilo koga, nego kao novi obrazac političkog ponašanja u BiH”, rekao je Raguž.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija nema većeg razloga za uvjerenje o postizanju dogovora nego što je to bilo ranije. Ipak…

“Danas sam ovdje došao sa namjerom da učinimo sve da dođe do dogovora. Što više budemo uvjereni u neophodnost dogovora, šanse su nam veće”, jasan je Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ističe da bi volio da danas dođe do rješenja presude “Sejdić – Finci”.

“RS ima odgovor na to pitanje. Očekujem da će danas biti saopšten jedan od modela iz Brisela koji će biti prihvatljiv za sve u Federaciji BiH. Vjerujem da će se to desiti”, navodi Dodik.

Prvi čovjek HDZ BiH Dragan Čović uoči sastanka nije imao mnogo šta za reći.

“Izjaviću nešto čim postignemo dogovor”, poručio je Čović u kratkoj izjavi za TV1.

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je i ministar vanjskih poslova Slovačke, uoči sastanka poručio je da je potrebno biti optimista.

“Danas je potrebno definisati može li se problem riješiti i šta raditi ukoliko do rješenja ne dođe. To je pitanje političke volje. Ja očekujem da se lideri odgovorno ponašaju i da pokažu tu volju”, navodi Lajčak za TV1.

Naglašava da provođenje presude “Sejdić – Finci” nije uslove EU, već obaveza koju je BiH dobrovoljno preuzela kada je postala članica Vijeća Evrope.

“Najveća sankcija za BiH bila bi oduzimanje evropske perspektive građanima. Ugledajte se na region! Srbija je pronašla rješenje za pitanje Kosova. Niko ne može reći da je pitanje ‘Sejdić – Finci’ teže od pitanja Kosova”, naglašava Lajčak.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close