U povodu 3. decembra- Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

KOALICIJA OSOBA SA INVALIDITETOM

OPĆINE VISOKO

– Savez za sport i rekreaciju invalida

 -Udruženje slijepih općine Visoko

 -Udruženje građana invalida rada

 

U povodu 3.decembra- Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Koalicija osoba s invaliditetom (OSI)  čekala je nočas do 24,00 vjerujući da za ovaj Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembra,  neće biti zaboravljeni od izvršne vlasti Općine Visoko, jer u predhodnim danima sigurni smo, čestitke  su isti uputili i „kunti i panti“  ali NE i ovoj kategoriji stanovnika općine.

Hvala Vam što imate osjećaj za sve građane Općine i vodite brigu da im olakšate živit pa bar i verbalno, hvala Vam…

Nećemo se pozivati na bilo kakve deklaracije o pravima, o mogućnostima, o potrebama OSI…. ima toga i previše, al očito je da su, sve one po Vama, bezznačajne. Mi smo navikli da se sami snalazimo.

U toku ovog dana ( 3.12.) u susjednim općinama prvi ljudi izvršne općinske  vlasti, priredili su prijem za ovu kategoriju stanovnika s ciljem da se iz prve ruke informišu o stanju, potrebama, problemima, naravno i rezultatima koje postižu u radu kroz svoja udruženja, saveze, organizacije… O postignutim rezultatima na sportskom i društvenom angažmanu, a njih i kod nas ima ma sha Allah, samo to Vas očito ne zanima ???

Danas smo se sami od sebe okupili u ne uslovnim prostorijama , bar oni koji ih još i imaju. Pokušali smo  da analiziramo stanje  i mogućnosti poboljšanja ove kategorije osoba koja je već odavno gurnuta na margine svih dešavanja pa i na margine  interesa  vlasti.

Djelovat će mo mi  i dalje, zakonom dozvoljenim sredstvima. Nećemo pokleknuti zbog ovog Vašeg, vjerujemo , ne namjernog propusta!

Uložit ćemo amandmane na Nacrt Budžeta za 2016.  vjerujući da će viječnici prepoznati potrebu i Koaliciju OSI  izglasati  za izdvajanje iz svih ostalih udruženja u posebnu kategoriju udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, proglasivši ih udruženjima od posebnog interesa kao što je to uradilo OV Tešnja, Maglaja…., te im obezbijediti i poseban grant za osnovne potrebe rada i djelovanja.

Nastavit će mo i dalje učestvovati i pobjeđivati na brojnim takmićenjima širom BiH ali i van granica BiH. Smanjit ćemo naše potrebe i izdatke za lijekove, prevozna sredstva, tiflo tehnička pomagala al će mo i dalje biti živi i aktivni…

Hvala Vam!

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close