U Portorožu počinje Samit 100 biznis lidera regiona

Samit 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope okupiće danas i sutra u Portorožu predsjednike država, gradonačelnike nekih glavnih gradova u regionu i najistaknutije preduzetnike i privrednike, koji će razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, važnog faktora za stabilnost regiona, ali i veći uspjeh privreda svake države.

Iz BiH na Samitu učestvovaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji će govoriti na panelu “Novi dogovor za novo doba”.

Kako je navedeno, u radu panela učestvovaće, između ostalih, i predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorđe Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović

Na skupu učestvuju i ministar privrede Srbije Željko Sertić, kao izaslanik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, i potpredsjednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Dvodnevni samit u Portorožu okuplja 100 najznačajnijih lidera Jugoistočne Evrope, među kojima su predstavnici najvećih i najuspješnijih kompanija u regionu, a u radu skupa učestvovaće i oko 30 privrednika iz Srbije.

Cilj skupa je dijalog kako bi se unaprijedilo poslovanje, kvalitet života i standard građana u regionu.

Razgovararaće se o mogućim zajedničkim projektima u oblasti energetike, finansija, turizma, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Posebna paznja tokom skupa u Portorožu biće posvećena ulozi “pametnih gradova” u regionu, koji mogu postati pokretači održivog rasta, a kako je najavljeno, gradonačelnici prijestonica potpisaće deklaraciju o razumijevanju kojom će se obavezati na rješenja pametnih gradova i razmjenu iskustva i znanja.

Na regionalnom skupu u Portorožu učestvovaće i predstavnici Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Komesar EU za transport Violeta Bulc govoriće o “pametnom” transportu kao sredstvu za konkurentnu regionalnu ekonomiju, dok će predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer i generalni direktor EBRD-a za centralnu i istočnu Evropu Žan-Mark Peteršmit učestvovati na panelu na kojem će biti riječi o 300 milijardi evra vrijednom razvojnom projektu koji je predstavila Evropska komisija.

Organizatori samita navode da očekuju da rezultat skupa budu novi zajednički projekti i veća konkurentnost regiona.

Predsednik Upravnog odbora Samita Iztok Seljak navodi da je ovakvo okupljanje važna ekonomska paralela političkom procesu Brdo-Brioni i temelj za njegovo sprovođenje.

Prema njegovim rečima, rezultat skupa biće i konkretni projekti sa kojima će zemlje regiona zajednički nastupiti na trećim tržištima.

Agencijska vijest

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close