U Parizu usvojen sporazum o klimatskim promjenama

Sporazum prihvatilo skoro 200 država

HISTORIJSKI DAN ZA NAŠU PLANETU U Parizu usvojen sporazum o klimatskim promjenama

 

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu danas su usvojili su sporazum kojim će pokušati ograničiti porast globalnih temperatura.

Nakon dvosedmičnih pregovora sporazum je odobrilo skoro 200 zemalja.

Sporazumom se predviđa da do kraja ovog stoljeća rast globalnih prosječnih temperatura bude ograničen na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

“Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari”, izjavio je domaćin skupa, šef francuske diplomatije Laurent Fabius.

Postignut je dogovor da se sve zemlje obavežu na smanjenje emisije CO2. Sporazum je djelimično pravno obavezujući, a djelimično na dobrovoljnoj bazi.

U sporazumu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promjene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato i prihvaćeno uz obećanje da će se raditi na obuzdavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Prethodno je francuski predsednik Francoise Hollande pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu “odlučujući” korak i usvoje “historijski pakt” o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

“Morate preduzeti konačan, odlučujući korak koji nam omogućava dostizanje cilja”, poručio je Hollande ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius podnio nacrt globalnog sporazuma.

Autor: (A.U.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close