U Njemačkoj istraga Ljevice zbog objave tajnog dokumenta koji potvrđuje da Turska naoružava teroriste

Ured javnog tužitelja u Berlinu je zatražio informacije od lista “Welt am Sonntag” zbog objave dokumenta koji je pod oznakom tajnosti predan na uvid njemačkim zastupnicama. Dokument se prvo pojavio u ulijevo orijentiranom turskom glasniku povezanom s pobunjeničkom Kurdistanskom radničkom strankom. Riječ je o odgovoru njemačkih obavještajaca na pitanje zastupnice Ljevice (Die Linke) Katrin Kunert o navodima da Turska naoružava pobunjeničke skupine u Siriji. 

Sudeći prema sadržaju dokumenta, obavještajci su u posjedu informacija koje potvrđuju da je Turska od novembra 2014. godine u više navrata dostavila oružje teroristima u Siriji, uključujući Ahrar al-Šam koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bašar al-Asada, ali je još 2013. prepoznat kao teroristička organizacija.

“Od polovice novembra 2014., informacije Federalne obavještajne službe ukazuju da je Ankara dostavila oružje sirijskim pobunjeničkim grupama. Primatelji su grupa Ahrar al-Šam i Islamska fronta,” piše u odgovoru obavještajaca na pitanje zastupnice.

Dokument sam po sebi ne izaziva čuđenje, već je prihvaćen kao potvrda općepoznate činjenice,ocjenjuju medijski osvrti s Bliskog istoka koji ističu da obe skupine terorista imaju ekstremne ciljeve u Siriji. Ahrar al-Šam je u partnerstvu s Džabhat al-Nusrom (Frontom obrane) koja je pak povezana s al-Kaidom i od pojedinih analitičara prihvaćena kao opasnija od DAIŠ-a. Grupe su opisane kao “najagresivnije i najuspješnije oružje pobunjeničke sile”. UN ih je prepoznao kao terorističke organizacije u 2013., a SAD u decembru 2012. godine.

Jasno je da Turska otvoreno surađuje s teroristima.

U međuvremenu, zastupnica Kunert tvrdi da nije odgovorna za kopiranje i prosljeđivanje dokumenta medijma, a istraga se nastavlja.

globalcir.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close