-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

U New Yorku dopušteno ljudsko kompostiranje

New York se pridružio američkim saveznim državama koje dopuštaju tzv. ljudsko kompostiranje, prenosi u nedjelju BBC.

Ljudi u New Yorku mogu odsad nakon smrti biti podvrgnuti postupku koji je poznat i kao “prirodna organska redukcija”, što se smatra ekološkom alternativom tradicionalnom pokopu u lijesu ili kremiranju.

Takav postupak prvi je put dopušten 2019. u državi Washington. Slijedili su potom Colorado, Oregon, Vermont i Kalifornija.

Kako porodica pokojnika može koristiti kompost?

Kompostiranje ljudskih posmrtnih ostataka jučer je odobrila demokratska guvernerka države New York Kathy Hochul.

Postupak traje oko mjesec dana, nakon čega porodica pokojnika dobije dezinficirani kompost koji se može koristiti kod uzgoja cvijeća, povrća ili drveća.

Američka kompanija Recompose rekla je da se tako može uštedjeti tona ugljika u odnosu na kremiranje ili tradicionalni pokop u lijesu.

Zagovornici postupka ističu da je kompostiranje, osim što je bolje za okoliš, i praktičnije u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

“Odobrenje New Yorka velik je korak za pristupačnu zelenu smrt na nacionalnoj razini”, rekla je kompanija iz Washingtona, Return Home, za New York Post. No neki smatraju da je korištenje takvog komposta etički dvojbeno.

Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili tom zakonu smatrajući da se s ljudskim tijelima ne smije postupati kao s kućnim otpadom.

Neki skreću pozornost i na cijenu postupka. No kompanija Recompose iz Seattlea, jedna od prvih na svijetu koja se time bavi, rekla je da cijena od 7000 američkih dolara otprilike odgovara cijenama tradicionalnog pokopa u lijesu ili kremiranja.

Prosječna cijena klasičnog pogreba u lijesu u SAD-u iznosila je 2021. 7848 dolara, a kremiranja 6971 dolar. Ljudsko kompostiranje je već legalno u Švedskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu dopušteni su prirodni pokopi tijela bez lijesa ili u biorazgradivom lijesu.


(Hina)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close