U Nemili održane pokazne vježbe specijalne jedinice MUP-a ZDK

Jučer, 18.03.2013. godine, u mjestu Nemila, općina Zenica, u krugu objekta Omladinskog naselja (bivša kasarna), izvedene su pokazne vježbe pripadnika Jedinice policije za podršku i pripadnika Jedinice policije za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Tokom vježbi simulirane su situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, te situacija presretanja vozila sa naoružanim licima koja su se udaljila sa mjesta izvršenja teških krivičnih djela.

Nakon što je okončana zajednička obuka svih pripadnika navedenih jednica, koja je realizirana u proteklom periodu u skladu sa Planom obuke, ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici policije, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu a izvršioce krivičnih djela i učesnike u neredima lišavaju slobode.

Pripadnici ovih jedinica, hvataju i lišavaju slobode izvršioce najtežih krivičnih djela te učestuju u akcijama koje se sprovode na dokumentovanju najtežih krivičnih djela. Takođe, učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima te se angažuju na obezbjeđenju javnih skupova i drugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojim se okuplja veliki broj građana.

Www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close