U nekoliko koraka do savršeno bijelih zubi

Želite li imati lijep osmijeh i bijele zube trebate se pridržavati devet pravila koje će vam pomoći da zubi i usna šupljina budu zdraviji, a osmijeh ljepši.

Pravilno četkajte zube

Grubim četkanjem ili pak pretvrdom četkicom možete oštetiti caklinu na svojim zubima zbog čega oni s vremenom postaju žuti. Evo kako ćete im vratiti bjelinu i sjaj – koristite četkicu s mekanom glavom jer tvrde četkice ostrugat će zubnu caklinu poput brusnog papira i pritom vam oštetiti i desni. Posvetite zubima dovoljno vremena – lagano ih četkajte barem 2 minute, najmanje dvaput dnevno.

Koristite paste za izbjeljivanje

Na tržištu postoje brojne paste za izbjeljivanje zuba, a najbolje su one koje u sebi sadrže kombinaciju sode bikarbone i kalcijeva peroksida. Već nakon sedmicu dana korištenja vidjet ćete rezultate. A ukoliko vam blistavi osmijeh treba već večeras, postoje i neke instant paste za izbjeljivanje koje djeluju trenutno jer sadrže tvari koje se zalijepe za površinu zuba i tako barem privremeno prikriju žute naslage na vašim zubima.

Soda bikarbona + vodikov peroksid

Pomiješajte dvije doze sode bikarbone i jednu dozu vodikova peroksida i sami ćete napraviti vrhunski izbjeljivač zuba. Umočite u to komadić kakvog malog i mekanog peškira i istrljajte time zube. Peroksid će posvijetliti mrlje koje ćete trljanjem potpuno ukloniti.

Pažljivo s bjelilom za zube

Sredstva za izbjeljivanje zuba uz koje se ističe kako daju vidljive rezultate već nakon nekoliko sati, obično sadrže karbamid peroksid koji često nadražuje osjetljive zube i desni. Stoga bi trebalo koristiti one proizvode koji u sebi nemaju više od 10 posto peroksida. Stručnjaci preporučuju sredstva koja nisu u obliku paste za zube već se izrađuju u obliku trakica pa ako postoji manja opasnost da sredstvo iscuri na desni. Samo valja imati na umu kako zubi moraju biti čisti i suhi prije nanošenja trakica kako bi peroksid dospio direktno na caklinu.

Izbjegavajte hranu i piće koji ostavljaju mrlje

Sve što vam može zaprljati bijelu košulju, od čaja, voća, kave vina ili sličnog također može ostaviti tragove i na vašim zubima. Najveći onečišćivači naših zuba su vrući, tamni i ljepljivi napici ili umaci koji prijanjaju uz zube i stvaraju mrlje.
Stoga umjesto vrućeg espressa radije birajte hladni cappuccino, šampanjac umjesto crnog vina, sok od grejpa umjesto soka od brusnice… Ako već konzumirate namirnice koje će vam obojiti zube, odmah isperite usta vodom ili nosite uvijek u torbici kakvu četkicu za zube.

Ispiranje vodom

Mislite li da bijelo vino za razliku od crnoga ne može napraviti nikakvu štetu na zubnoj caklini, grdno se varate. Naime, nedavna su istraživanja pokazala kako visoka razina kiseline u bijelom vinu nagriza zubnu caklinu. Međutim, ukoliko zube iščetkamo odmah nakon konzumacije bijelog vina, napravit ćemo još veću štetu uništavajući oslabjelu prirodnu zaštitu na zubnoj površini.

Stoga ne posežite isti tren za četkicom već dajte na pola sata priliku svojoj slini da ojača caklinu dopremajući joj neophodne minerale. Korisno je u tom slučaju i isprati usta, ali ne silnom paletom sredstava za ispiranje, već je dovoljno da popijete čašu vode. To je, slažu se stručnjaci, najbolje što možete učiniti za svoje zube.

Premazivanje vazelinom

Ovo će vam zvučati prilično neobično, ali znalci tvrde kako zube možemo zaštititi na nekonvencionalan način – nanošenjem tankog sloja vazelina na njih. Tako ćete imati osmijeh lišen mrlja od vina i drugih namirnica, kao i neurednih tragova od ruža za usne.

Birajte šminku s plavim podtonom

I šminka puno pomaže kod postizanja efekta sjajnih i bijelih zuba. U tu svrhu koristite crvene ruževe za usne s plavim podtonom. Po svaku cijenu izbjegavajte ruž boje bisera ili pak bež, smeđe ili žute podtonove koji mogu još više naglasiti žutilo ili pak mrlje na zubima.

Savjetujte se sa stomatologom

Želite li u najkraćem roku imati biserno bijeli osmijeh, najbolje je da se odmah zaputite k svom stomatologu koji za nešto manje od sat vremena može riješiti vaš problem. Doduše, za takav tretman morat ćete izdvojiti popriličan novčani iznos, no postoje i manje intenzivni tretmani (oko 20 minuta) koji su i mnogo jeftiniji.

Nadalje, postoje i gelovi sa snažnim hemijskim izbjeljivačem koji također djeluju unutar sat vremena, no vaš stomatolog jedini može odrediti koliko tačno nijansi svjetlije možete odabrati.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close