U narednih deset dana razgovori s predstavnicima SBB-a i DF-a

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je, kada su u pitanju razgovori o novoj parlamentarnoj većini u FBiH, da će se predstavnici ove stranke sresti sa predstavnicima DF-a, ali vjerovatno i SBB-a u narednih desetak dana, tako da je tu još uvijek sve otvoreno.

– SDA je napravila ovaj blok sa A-SDA i SBiH, nastupat ćemo tu zajedno. Ali, mislim da imamo dobre odgovore od obje stranke, i od DF-a i od SBB-a, koji nam otvaraju prostor – kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje ko je za njega poželjniji partner od ove dvije stranke, Izetbegović je istaknuo: “Moram znati, ali ne moram reći”.

Upitan da li je moguće da obje stranke uđu u vlast, napomenuo je kako se to u ovom trenutku teško može očekivati.

Ustvrdio je da mu je iz HDZ-a rečeno kako je to izbor SDA, te da je to izbor bošnjačkog partnera.

Na pitanje novinara da li ima informacije o tome da li će predstavnici DF-a i SBB-a prihvatiti njegove pozive, te da li ih je već kontaktirao, naglasio je kako je to već dogovoreno.

– Mislim da je to već dogovoreno preko nekih zajedničkih prijatelja, tako da ćemo barem sjesti, što kažu, spustiti neke tenzije i zaustaviti neke bespotrebne konflikte sa SBB-om, a možda ići i ka vladi – rekao je Izetbegović.

– Kada je u pitanju SBB, radi se na tome da razgovaramo i mislim da su od njih pozitivni odgovori – rekao je predsjednik SDA.

Odgovarajući na pitanje zbog čega misli da će predstavnici DF-a ostati u koaliciji sa SDA, rekao je da će DF odlučivati da li da definitivno bude pozicija ili opozicija, te da će takvu dilemu morati da razriješi.

– Mislim da će u tom smjeru stvari ići, tako da je to po meni još uvijek otvoreno. Srest ću se sa gospodinom Komšićem u narednom periodu i uskoro znati više o tome – kazao je predsjednik SDA.

Na pitanje ukoliko bi se odlučio za SBB, da li je spreman na rekonustrukciju Vijeća ministara BiH, potrcrtao je da je “rekonstrukcija Vijeća ministara BiH koja bi podrazumijevala prestanak koalicije sa Savezom za promjene za nas neprihvatljiva stvar”. Pojasnio je da to mogu biti neke kozmetičke promjene, ali ne i suštinske.

(Vijesti.ba/Avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close