PolitikaZDK

U Kantonalnoj bolnici Zenica čekanje na CT pregled i do osam mjeseci

Opći nivo zadovoljstva zdravstvenom zaštitom izražena je procentom nezadovoljnih pacijenata. Jedan od najvećih razloga nezadovoljstva pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica su liste čekanja na dijagnostičke i specijalističke preglede, koje su na nekim odjelima i do osam mjeseci.

Evidentiranjem na dugu listu čekanja, dovodi se u pitanje ugrožavanje zdravlja, te su pacijenti nerijetko primorani na odlazak u privatne poliklinike, gdje lakše i brže, ali uz veću cijenu, obave potrebne preglede.

Također, jedna od čestih primjedbi pacijenata, prema našoj anketi, odnosila se i na mogućnost zakazivanja termina samo određenim danima u mjesecu, te nestašica potrebnih lijekova. Pacijenti su u većini slučajeva za vrijeme bolničkog liječenja primorani sami kupovati lijekove, a niko ih ne pita da li imaju potreban novac.

Na službenoj stranici Kantonalne bolnice Zenica dostupni su podaci liste čekanja, tako da građani u svakom trenutku mogu imati na uvid koliko pacijenata čeka na određenu zdravstvenu uslugu.

Podaci za mjesec februar ove godine govore da na pregled magnetnom rezonancom čeka 150 pacijenta, dok je prosječna dužina čekanja pet ili šest  mjeseci. Za CT dijagnostiku, za februar na listi se nalazi 76 pacijenata, a čeka se i do osam mjeseci. Liste čekanja možete pogledati na ovom linku: http://www.kbze.ba/index.php/liste-cekanja-ju-kb-zenica

Građani Zenice i okoline usluge MRI i CT dijagnostike mogu obaviti i brže, ali tek u nekoj od privatnih ustanova, u kojima će za CT dijagnostiku izdvojiti od 100 do 220 KM po segmentu tijela, a cijena MRI se kreće od 200 – 300 KM.

Prema istraživanju portala zenicainfo.ba, preko 70% posto pacijenata smatra da su liste čekanja preduge. U Kantonalnoj bolnici Zenica su svjesni ove problematike, ali ističu da u trenutnim okolnostima one ne mogu biti kraće.

„Naša ustanova koristi sve kadrovske i organizacione resurse i napore da smanji liste čekanja, međutim jedan od najvećih razloga zašto su one takve je i činjenica da se na zakazane preglede odazove oko 50% naručenih pacijenata“, – kazao je za zenicainfo.ba dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove.

Zenička bolnica ugovorenu konsultativno-specijalističku djelatnost radi u Poliklinici i na odjelima u Bolnici. U Poliklinici su organizovani specijalistički pregledi na način da se pacijenti naručuju elektronski preko informacionog sistema iz porodičnih ambulanti domova zdravlja.

„Jedan od faktora koji bi mogao pozitivno uticati na dužinu liste čekanja jeste bolja selekcija indikacija za upućivanje na specijalistički pregled“, – tvrdi dr. Spahić.

Iz Kantonalne bolnice Zenica dostavili su nam i trenutne liste čekanja na specijalističke preglede, tako da ćete na pregled ortopeda čekati dva mjesca, neurohirurga četiri, vertebrologa pet, a reumatologa šest mjeseci. Ostali specijalistički pregledi se naručuju u okviru jednog mjeseca, što se ne smatra listom čekanja.

Subspecijalistički pregledi su organizovani na Odjelu interne medicine i liste čekanja su od dva mjeseca za pregled nefrologa ili gastroenterologa, do šest odnosno sedam mjeseci za kardiologa, tj. dijabetologa.

Zosradio.ba/maglaj.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close