U Kaknju realizacija dva pilot projekta – Mjerenje učinaka LED rasvjete

U skladu sa opredjeljenjem da se kontinuirano radi na modernizaciji i širenju mreže javne rasvjete, uz težnju da se ugradnjom ekonomičnih rasvjetnih tijela umanje gotovo polumilionski godišnji računi za javnu rasvjetu, Općina Kakanj trenutno vrši testiranje učinaka savremene LED rasvjete.

Ovo testiranje podrazumijeva realizaciju pilot-projekata instaliranja LED rasvjete na dvije lokacije.

Prvi pilot-projekat realizira se na području Čatića (Rampa) gdje je instalirano 19 rasvjetnih tijela. Umjesto 12 klasičnih rasvjetnih tijela snage 150 W postavljeno je 12 LED svjetiljki snage 30 W.  Izvršena je i zamjena 7 svjetiljki snage 250 W LED svjetiljkama snage 80 W. Premda se radi o svjetiljkama koje se značajno razlikuju u snazi, efekat osvjetljenja LED bi trebao biti isti ili čak bolji sa LED sistemom, a potrošnja električne energije bi se trebala značajno smanjiti. No, pravi rezultati će biti utvrđeni tokom dvomjesečnog trajanja pilot-projekta.

U Čatićima je instalirana LED oprema firme “Alfa-Nur” Tuzla.

Nedavno je započela i realizacija drugog pilot-projekta. Na platou oko solitera II firma “Imao electric BH” Tuzla izvršila je zamjenu postojećih 12 rasvjetnih tijela LED svjetiljkama.

Nakon  praćenja učinaka LED rasvjete i postignutih ušteda, Općina Kakanj će raspolagati relevantnim pokazateljima na osnovu kojih će biti moguće definirati dalje smjernice u smislu raspisivanja tendera za nabavku i ugradnju LED rasvjete na području općine Kakanj.

Prema tvrdnjama proizvođača LED svjetiljke imaju veoma dug vijek trajanja, čak do 20 godina.

LED je čvrsto fizičko tijelo, poluvodički element koji električnu energiju pretvara direktno u svijetlost, za razliku od žarulja koje moraju proizvesti toplinu koja daje svjetlost. LED pretvara električnu energiju u fotone koje vidimo kao svjetlost. LED rasvjeta ima čisto svjetlo bez UV zračenja i mogućnost produciranja preko dva miliona različitih nijansi i boja. Lako se postavlja, kompaktna je i omogućava daljinsko upravljanje, a vijek trajanja rasvjete iznosi impresivnih 50 hiljada sati, tvrde proizvođači.

Tehničke karakteristike LED rasvjetnih tijela donose uštedu od preko 50% električne energije u odnosu na klasičnu rasvjetu (živine i natrijeve žarulje), te 90% uštede za njeno održavanje. Osim uštede električne energije značajan je i doprinos zaštiti okoliša, jer nemaju štetnih elemenata (živa i slični elementi).

Uvođenje LED rasvjete, kao jedne od brojnih mjera osiguranja energetske efikasnosti, Općina Kakanj je definirala i kroz Održivi energetski akcioni plan (Sustainable Energy Action Plan – SEAP) kojeg je nedavno usvojilo Općinsko vijeće Kakanj.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close