U junu objava preporuka ekspertne grupe o promjeni Ustava FBiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon nada se da se u projektu ustavne reforme u Federaciji BiH dolazi do faze u kojoj će se doći do određenih rješenja te da će početkom juna postojati i konačna verzija preporuka eksperata koji rade na reformi Ustava tog bh. entiteta.

-Pomažemo da se razviju neke preporuke za reformu federalnog ustava, uz angažman pet eksperata. U narednih sedam do 10 dana očekujemo da ćemo objelodaniti nacrt tih preporuka, a sredinom maja pozvat ćemo oko 50 predstavnika organizacija civilnog društva na jednodnevnu konferenciju i očekujemo da će te preporuke doživjeti određene modifikacije na osnovu razgovora koji se budu vodili na toj konferenciji – pojasnio je Moon u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nakon što se u junu objave preporuke ekspertne grupe, on očekuje da potom taj prijedlog prihvate političke stranke i da se uđe u promjenu Ustava FBiH.

Potvrdio je da su SAD jako zainteresirane da pomognu BiH da riješi otvorena pitanja, među kojima je i odluka “Sejdić-Finci” a koje, kako je naglasio zaslužuje značajnu pažnju političkih lidera, ali je, kaže, razočaravajuće da ni nakon tri godine političari nisu postigli rješenje.

Moon podsjeća da su lideri bh. stranaka protekle sedmice bili blizu rješenja, ali da ta priča nije gotova i to pitanje bi trebalo biti vrhunski prioritet za sve političare i stalno bi se trebali angažirati na njegovom rješavanju.

-Uvjeren sam da postoji više rješenja, koje bi mogla dobiti podršku svih političkih stranaka. Budućnost ove zemlje zasniva se na članstvu u EU i NATO savezu i to su jedini putevi koje treba slijediti, jer će se samo tako osigurati veći napredak i stepen demokratije, bolji obrazovni sistem. Ako je to važno drugim zemljama u regionu, onda mislim da mora biti važno i političarima u BiH – kazao je američki ambasador.

Naglasio je i da je razočaran što se bh. političari malo angažiraju na otvaranju novih radnih mjesta.

Stoga, kazao je, želi ovoj zemlji prosperitetan put u EU, koji bi i doveo do razvoja ekonomije.

Američki ambasador danas je u Banjoj Luci razgovarao i s predstavnicima interetničkog kampa omladinskih pozorišta, koji je podržala Ambasada SAD-a, te Transwork E-Biz centra, kojeg je podržao USAID.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close