U Historijskom muzeju izložba o bh. fudbalu

Trideset godina poslije Olimpijade malo šta je Bosance i Hercegovine obradovalo i ujedinilo kao što je to plasman naše fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. O  historijskom uspjehu “Zmajeva” snimljene su brojne pjesme, videouraci, a realiziraju se dokumentarni filmovi.

Historijski muzej BiH pridružio se obilježavanju velikog događaja i ovih dana priprema izložbu na kojoj će biti prezentirana historija bh. fudbala od 1903. godine i dolaska prve lopte u Mostar, preko formiranja prvih klubova, kao što je to, prema dostupnim podacima, bio Zrinjski iz Mostara, pa do reprezentacije BiH.

Poseban osvrt

Autori izložbe, koja će biti predstavljena krajem aprila ili početkom maja, su Amar Karapuš i Dževad Kajan.

– Plasman reprezentacije na Mundijal bio je povod da napravimo veliku izložbu koja, osim hronologije razvoja fudbala, prati sociološke, društvene, režimske, kao i političke promjene u našoj zemlji. Bit će izložena pisana dokumentacija, kao što su isječci iz novina, fotografije, videomaterijali, video i tonski zapisi, stare lopte, dresovi bivših igrača, kopačke kojima se nekada igralo, osvojeni trofeji… Dio postavke bit će posvećen najvećim  igračima kroz historiju BiH, a napravit ćemo i poseban osvrt na ljude koji su najviše zasluženi što idemo na Svjetsko prvenstvo. To su, naravno, Safet Sušić i Ivica Osim – pojasnili su nam autori.

Nema politike

Posjetioci izložbe imat će priliku saznati kada su učenici Prve gimnazije s ekskurzije donijeli prvu loptu u Sarajevo i kada su formirani prvi klubovi u bh. prijestonici, kako je izgledala prva noćna utakmica koja se na Skenderiji igrala “pod sijalicama”… Kada su formirani, kako i zašto su opstali radnički klubovi kao što je Željezničar, Borac, Velež… Kako su izgledali prvi stadioni, gdje su bili smješteni, zašto su uklonjeni, šta je izgrađeno na njihovom mjestu…

 

Tim Slavije iz 1926.: Dio postavke koja će pred publikom biti već krajem aprila i početkom maja

 

– Sport je oduvijek rušio nacionalne barijere. U ovoj izložbi nema politike i bujrum svima. Poenta cijele priče je da, kada se zasuču rukavi, prevaziđu neke besmislene razmirice, netrpeljivosti, kada se ujedinimo, rezultati će, sigurno, doći. To su naši reprezentativci dokazali – poručili su autori izložbe, ističući da je Nogometni savez BiH u sve upućen, te da imaju njihovu podršku.

Ukoliko naiđu na razumijevanje i podršku nadležnih, izložba će postati stalna postavka Historijskog muzeja BiH.

Dolazak Ćire Blaževića

– Svi klubovi iz BiH koji budu željeli naći će se u postavci izložbe, tako što će nam ustupiti pehare, dresove i druge zanimljivosti.

Reprezentacija će dobiti poseban dio izložbe, gdje ćemo pokazati trenutak i kada je Ćiro Blažević izabran za selektora – pojasnili su autori.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close