-TopSLIDEBiHPolitika

U graničnom pojasu više neće biti postavljanja zastava i oznaka entiteta

Trenutno na ulasku u Bosnu i Hercegovini, nakon nekoliko graničnih prijelaza, putnike dočekuje ploča s natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

Parlamentarna skupština BiH uskoro bi opet trebala razmatrati nacrt Zakona o nadzoru granice koji prije ljetne stanke nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu, a kojim se predviđaju određene promjene.

Tako 100 metara od granice neće biti moguće postavljati bilo kakva obilježja osim državnih. Potkraj šestog mjeseca nacrt zakona nije dobio podršku Zastupničkog doma jer nije bilo entitetske podrškeiz Republike Srpske. Trenutno na ulasku u BiH, nakon nekoliko graničnih prijelaza, putnike dočekuje ploča s natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke tokom mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenula je inicijativu za uklanjanje velikih postavljenih ploča na ulazima u BiH, navodeći za to primjer graničnog prijelaza Zupci u Trebinju prema Crnoj Gori.

Na zahtjev za uklanjanje tih ploča dobila je nejasan odgovor, da je za takvo što zadužena Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. To je pitanje na njezinu inicijativu aktualizirao državni ministar prometa i veza Edin Foto, koji je inače čelnik Naše stranke. Izmjene ovoga zakona sastavni su dio međustranačkog sporazuma, a na čijem donošenju također inzistiraju institucije Europske unije, smatrajući ga važnim u mozaiku reformi koje vlasti u BiH moraju provesti kako bi ispoštovale njihova očekivanja.

– Razočaravajuće je što za nacrt Zakona o nadzoru granice nisu glasovali entitetski zastupnici RS-a. Ovo je negativan signal za put u EU. Status kandidata podrazumijeva ispunjavanje, odnosno razumijevanje određenih koraka, uključujući upravljanje granicama. Prilike za napredak ne smiju se propustiti – poručili su tada iz Izaslanstva Europske unije.

A upravo bi se ovim izmjenama spriječila mogućnost da u nešto užem prostoru od dosadašnjih predviđenih 300 metara budu bilo kakva druga obilježja. Izvan toga područja neće biti prijeporno postaviti druga obilježja, kao što je to sada i slučaj, čak i na međuentitetskoj granici na kojoj se na brojnim mjestima upravo nalazi poruka dobrodošlice u entitet Republiku Srpsku. A što je i sastavni dio političke kampanje kojom se ovaj entitet sustavno predstavlja državnim obilježjima.

Inače, Zakon o nadzoru granice BiH uređuje ulazak, izlazak i tranzit stranaca preko granice, ali i mjesta graničnih prijelaza, granične crte, zaštitnog područja, prijenosa i nadzora prijenosa oružja i streljiva preko državne granice, zatim međunarodnu graničnu policijsku suradnju, prikupljanje podataka i vođenje evidencija te druga pitanja koja su u vezi s nadzorom granice. Zakon je usvojen 2008. godine i od tada je nekoliko puta mijenjan. Nepromijenjene se odredbe u zakonu tiču graničnoga pojasa koji se prostire do 10 kilometara od granične crte u dubinu teritorija BiH.

Istovremeno, definira se kako je zaštitno područje pojas koji se prostire do 300 metara od granične crte u dubinu teritorija BiH. Ovim zakonom definira se da je Ministarstvo civilnih poslova BiH mjerodavno za označavanja, obnovu i održavanja graničnih oznaka na uređenoj državnoj granici te pripremu dokumenata o granici.

Također se precizira da se u blizini granične crte, na saobraćajnicama i drugim komunikacijama, postavljaju posebne natpisne ploče i signalizacija kojima se upozorava na približavanje graničnoj crti. Zakonom se zabranjuje da se na posebne natpisne ploče i signalizaciju postavljaju druge ploče ili signalizacija kojima bi se smanjivala vidljivost ploča i signalizacije kojima se upozorava na graničnu crtu.

– U području graničnog prijelaza i u zaštitnom području nije dopušteno postavljanje bilo kakve promidžbene, osim prometne signalizacije – definira se, javlja Vecernji list.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close