U funkciji besplatni javni informacijski servis www.poplave.ba

Otvorena platforma poplave.ba je besplatni javni informacijski servis koji je od danas na raspolaganju građankama i građanima Bosne i Hercegovine ugroženim poplavama, ekipama na terenu, humanitarcima i donatorima humanitarne pomoći. Otvorenost platforme daje mogućnost svima da doprinesu korisnim podacima te je koriste kao svoj alat u akcijama prikupljanja, slanja i raspodjele humanitarne pomoći.

Autor: BUKA

„Moramo ubrzati i  optimizirati proces prikupljanja, distribucije i korištenja pomoći u novcu, robi i radovima, omogućiti organizacijama i pojedincima na terenu da se ne dupliraju, a u isto vrijeme da ne ostavljaju nepokrivena područja. Važno je dati donatorima informaciju o tome šta je najpotrebnije, a zatim im dati povratnu informaciju u pravilnoj i poštenoj distribuciji. Drugim riječima, svi podaci moraju biti dostupni svima“, kaže Darjan Bilić, terenski radnik organizacije HELP iz Austrije.

Dosadašnja iskustva sa terena pokazuju neophodnost postojanja ovakvog sistema, pogotovo u situacijama kada  građankama i građanima treba hitna, konkretna i ciljana pomoć. Osim toga, aktivisti i humanitarci smatraju da se ne smije ponovo dopustiti da resursi humanitarne pomoći budu neiskorišteni, loše upotrijebljeni ili zloupotrijebljeni.
„Zajedničkim znanjem i naporima pojedinaca i pojedinki iz cijele zemlje i inozemstva, i na strani donatora i na strani organizacija na terenu, i na strani građana i građanki, krajnjih korisnika pomoći u robi, novcu i radovima kreirali smo građanski informacijski sistem koji nema vlasnika. Svi zajedno prikupljamo, sortiramo i objavljujemo podatke o stanju i o potrebama u poplavama zahvaćenim mjestima“, kaže Pero Cigelj, vodeći programer platforme.

Otvorenu platformu poplave.ba mogu koristiti ugroženi građanin ili građanka, organizacija koja prikuplja i distribuira pomoć ili donatori. Svi mogu unositi podatke, provjeravati i ispravljati pogrešne podatke, ponuditi svoje vrijeme u upravljanju podacima, te uputiti svoje prijatelje/ice i saradnike/ice da rade isto.

„To je jedina pomoć koja treba ovoj platformi da bude koristan i moćan alat za spašavanje i pomoć građanima i građankama ugroženim ovim poplavama i eventualnim budućim potrebama koje bi mogle zahtijevati hitnu i masovnu organizaciju pomoći u Bosni i Hercegovini,“ poruka je tima aktivista koji su podigli platformu.

Svjedočeći zabrinjavajućem nedostatku informacija, te propustima u koordinaciji spašavanja i pomoći, sa državnim i poludržavnim mehanizmima nesposobnim da na potrebe odgovore, platformu poplave.ba kreirala je grupa osoba i organizacija koje od prvog dana nesebično pomažu stanovništvu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini.

Platforma se ažurira 24 sata dnevno, a za tehničku podršku ili sugestije možete koristiti kontakte 033 835 737 ili inf[email protected].  Kontakt za medije: [email protected], 062 586 450

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close