BiHPolitika

U Foči svečano otvorena Careva džamija u prisustvu brojnih vjernika

Fočanska Careva džamija svečano je otvorena danas nakon godina čekanja, a veliki broj vjernika iz raznih krajeva okupio se u ovom gradu da obilježi tu svečanost. Džamija koju je 1501. godine sagradio sultan Bajazid II Velija na dominantnom brežuljku oko kojega se, kasnije, razvio grad, 1992. godine srušena je do temelja.

Otvaranju džamije prisustvovao je veliki broj zvanica, među njima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA-e Serdar Çama.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pozdravljajući prisutne, naglasio je da je uvjeren kako džamije Foče nisu samo gnijezdo duhovnosti onih raspršenih muslimana ovog grada, već i zalog obnove zajedništva cijele Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

– U zlatnom dobu fočanskog šehera, vakifi su se nadmetali u dobru, i teško je u ovoj čaršiji bilo reći koja je džamija veća, ljepša, važnija. Neke su se isticale skladom i umješnom gradnjom, neke veličinom i probranim položajem u mahali, one skromnije opet onim najvažnijim – dobrim imamom i jakim džematom. Gube se u pamćenju obrisi ovih bogomolja, ali možemo biti sigurni da je ova džamija sultana Bajezida Velije imala sve pobrojane elemente kroz vijekove svog trajanja – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Građevinskog odbora Careve džamije u Foči Sulejman Pilav podijelio je radost zbog današnjeg svečanog otvorenja džamije, iako se kako je kazao, svugdje nadvila sjena onih koji su ubijeni, raseljeni, i koji nisu dočekali da vide obnovu džamije. Dodao je da džamija svjedoči o još jednoj tradiciji duha naroda koji gradi ono što drugi ruše i za sve generacije koje se poučavaju principima islama, tolerancije i zajedničkog življenja.

– Danas možemo biti ponosni jer smo ugradili svaki kamen i svaku gredu u džamiju da ojačamo našu zajednicu i važno je da smo ovdje, da se vratimo i izgradimo bolju budućnost – kazao je.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić smatra da otvorenje Careve džamije predstavlja veliki i sretan događaj.

– Iako je ponovna izgradnja počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer su brojni njeni graditelji baš insistirali i vodili računa o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala – kazao je muftija, koji je zahvalio svim vakifima i svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos u izgradnji džamije.

Uime Srpske pravoslavne crve obratio se Nenad Tupeša koji je pozdravio prisutne izrazivši radost zbog otvorenja džamije te naglasivši da bogomolja koja se podiže predstavlja radost za sve.

– Ovo je važan znak i svjedok zajedničkog življenja. Ova džamija treba da bude kao svijeća koja osvjetljava svijet. Otvorenje Careve džamije je radost građana Bošnjaka posebno i radost za sve koji žive u Foči a koje nas je otvorenje džamije okupilo ovdje – kazao je.

Dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak čestitao je svim prisutnim ovaj dan, naglasivši da su njihovi preci živjeli ovdje i vladali oko 500 godina, vladali su pravdom, nisu se miješali u tuđe vjerske živote, u tuđu kulturu i slične vrijednosti.

– Slobodno mogu reći da je ovo jedan od važnijih predjela gdje je vladalo Osmansko carstvo. Tada su se ovdje gradile džamije i medrese, ali i drugi objekti i bogomolje koje pripadaju drugim vjerama – kazao je Kaynak.

Istakao je i značaj rada Turske razvojne agencije TIKA-e, te generalne direkcije Vakufa Republike Turske, naglasivši da trenutno u BiH TIKA realizira oko 47 projekata. Među tim projektima fokusiraju se da rade i druge projekte, restauracije, edukacije i obrazovanje.

Izvođač radova bila je firma “Neimari” iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

Izgradnja džamije koštala je oko milion i 500.000 KM.

 

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close