U Federaciji zaštićeno samo 2,5 posto područja

Iako se hvali prirodnim bogatstvom, kada je riječ o postotku područja pod formalnom zaštitom države Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Europe. Trenutno je formalnom zaštitom obuhvaćeno manje od 2,5 posto teritorija, što je vrlo malo u odnosu na regionalni prosjek koji se kreće od sedam do 10 posto. U pokušaju da poveća postotak zaštićenih područja, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pokrenulo projekt “Zaštićena šumska i planinska područja u Federaciji Bosne i Hercegovine” za koji je nepovratna sredstva osigurao Globalni fond za zaštitu okoliša (Global Environment Facility – GEF), p Svjetske banke.

Na prostoru FBiH ovaj projekat je fokusiran na zaštićena područja Nacionalnog parka Una te prostore prioritetnih novih područja zaštite, jedinstvene zone Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran (s Parkom prirode Blidinje), odnosno Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica. Dio projekta je i kampanja podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja u Federaciji Bosne i Hercegovine pod sloganom “Budi uključen, budi odgovoran”.

Kampanjom se želi informirati javnost FBiH o zaštićenim područjima, njihovom značaju za život i budućnost svih nas, mogućnostima korištenja potencijala zaštićenih područja sukladno principima održivog razvoja, načinima na koje svaka osoba u Federaciji može dati svoj doprinos u zaštiti prirode i očuvanju biodiverziteta. Zaštitni lik Kampanje BUBO je simpatična sova buljina (lat. bubo bubo) koje ima sve manje u BiH i koja, također, treba zaštitu. Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Muris Hadžić kaže kako se nastoji proširiti opseg zaštićenih područja, ali tu problem predstavlja prostorno-planska dokumentacija. Usprkos tomu, Hadžić vjeruje kako će u skorije vrijeme Federacija dobiti nova zaštićena područja.

“Pokušavamo zaštiti sva ta područja koliko možemo na osnovi starih prostornih planova, ali trebalo bi ih i proglasiti zaštićenima. Štete zbog ovakvog stanja se prvenstveno odnose na turizam jer je dokazano da se broj turista povećava s brojem zaštićenih parkova prirode. Nacionalni park Una pokriva sjeverozapad BiH, ali bi bilo dobro da turistima možemo ponuditi i posjet zaštićenom području Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran“, kaže Hadžić.

Činjenica je da je jedan od većih problema upravo nepostojanje svijesti šire javnosti o značaju zaštićenih područja prirode kojima BiH i te kako obiluje.

Večernji List

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close