U Federaciji BiH upotreba kesa smanjena i za 70 posto

U svijetu se godišnje iskoristi oko 500 milijardi plastičnih kesa, ili milion po minuti. Takve kese proizvode se od polietilena, naftnog derivata kojem treba skoro hiljadu godina da se razgradi. U Federaciji BiH od februara ove godine na snazi je Uredba o naknadama za plastične kese, a od tada je njihova upotreba smanjena za 50 do 70 posto.

Zoran Adžaip, projekt koordinator Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže da je to veliki uspjeh.

– Tržni centri u FBiH su smanjili upotrebu kesa od 50 do 70 posto. Kao što je poznato, više se ne dijele i građani se polako navikavaju na cekere. To je bio naš cilj i mogu reći da su efekti puno bolji nego što smo očekivali. Daleko bolji nego u Hrvatskoj i Srbiji. Kada pričamo o plastičnim kesama, mislim na tzv. tregerice koje su najveći zagađivači rijeka, prirode uopšte, i ne mogu se ponovo reciklirati – navodi Adžaip.

Dodaje da su toliko tanke da se ne isplati njihov povrat.

– Građani otpad stavljaju u njih i onda je to raspadanje veoma opasno za zdravlje ljudi – ističe Adžaip.

A da se i svijest građana promijenila s uvođenjem sistema plaćanja plastičnih kesa u tržnim centrima, svjedoči izjava Sarajke Suade Ž.

– Nas većina misli da je sve što je džaba i dobro, pa tako i kese. Ali nije tako. Sada, kada se one plaćaju, mi nosimo cekere. Vrlo često ne razmišljamo o posljedicama po prirodu, nego se uglavnom svemu pristupa površno, pa i tim kesama. A sada, kada se dogodila ova katastrofa s poplavama, vidimo na obalama rijeka tolike kese, flaše, otpad. Tako nam i treba – govori Suada Ž.

I Zoran Adžaip napominje kako sve ono što učinimo prirodi ona nam vrati.

– Poplave su pokazale da nam je priroda sve vratila. Prije izvjesnog vremena svojim očima sam gledao kako je patka pojela kesu i sigurno je tako dobila trovanje, a niko ni ne zna koliko je životinja uginulo zbog ljudskog nemara izazvanog, između ostalog, i bacanjem kesa u prirodu – konstatira Adžaip.

Stručnjaci u oblasti zaštite okoliša godinama ukazuju na štetnost plastičnih kesa s više aspekata. Upozoravaju da prilikom njihove razgradnje nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u lanac prehrane zagađujući hranu i vodu. Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla. Više od milion ptica i 100.000 morskih sisara ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične kese.   

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close