BiHPrivreda

U FBiH duplo više bonitetno izvrsnih kompanija nego u RS-u

NAJUSPJEŠNIJE TRGOVINE

Kako se procjenjuje uspješna firma: U FBiH duplo više bonitetno izvrsnih kompanija nego u RS-u

U sektoru trgovine je 1.205 bonitetno izvrsnih preduzeća, što je 38% svih bonitetno izvrsnih u 2016. godini. Ti podaci uporedivi su sa brojem svih preduzeća u BiH

 Od bonitetno izvrsnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, 35,5% posluje u Republici Srpskoj, a 64,5% njih u Federaciji BiH. Najviše bonitetno izvrsnih preduzeća je u djelatnosti trgovine, tačnije trgovini na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, gdje je inače registrirano i najviše pravnih lica u BiH.

 

bisnode-logo
Izvor analize: BISNODE/ Za analizu korišteni podaci: FIJA i APIF

U sektoru trgovine je 1.205 bonitetno izvrsnih preduzeća, što je 38% svih bonitetno izvrsnih u 2016. godini. Ti podaci uporedivi su sa brojem svih preduzeća u BiH.
Bonitetno izvrsna preduzeća zapošljavaju 34,4% od ukupnog broja zaposlenih u bh. preduzećima i povećala su broj zaposlenih za 130% u zadnje 3 godine. Krajem 2015. godine zapošljavala su 195.289 osobe. Podaci pokazuju da se radi o stabilnim i uspješnim preduzećima sa potencijalom rasti i budućomsigurnošću saradnje.
Zanimljivo je da je tri godine za redom bonitetnu izvrsnost zadržalo 1.389 preduzeća (4,5% svih preduzeća u BIH). U 2015. godini ta preduzeća ostvarila su 7,3% prihoda cijele ekonomije.
Projekt certificiranja poslovnih subjekata ima za cilj da se u društvenoj i poslovnoj zajednici posebno istaknu pouzdani, vjerodostojni i niskorizični partneri, odnosno oni s kojima vrijedi poslovati.

 

bisnode-analiza-1
Izvozno orijentirane kompanije u Bosni i Hercegovini uspješnije su i sigurnije za poslovnu saradnju

Ekonomiji koja zavisi od uvoza bitno je da jača izvoz i podržava te aktivnosti privrede. Bosna i Hercegovina je uvozno intenzivna država, a podaci pokazuju da se stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom iz godine u godinu raste i u 2015. godini ta je bila 56,7% (još prije 10godina bila je 33,8%).
Izvozno orijentirane kompanije u Bosni i Hercegovini uspješnije su i sigurnije za poslovnu saradnju.
Prihodi od prodaje na drugim tržištima predstavlja 14,7% svih ostvarenih prihoda preduzeća u BIH, a 26,6% prihoda tih preduzeća koja su ostvarila prihode i na stranim tržištima.

 

bisnode-analiza-2

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close